5 Eylül 2013 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 05 Eylül 2013

Dün özellikle küresel piyasalardaki gelişmelerin etkisinde gün boyu dalgalı bir seyir izleyen BİST 100 Endeksi %0.01 ekside 66,965 puandan sonlandı. BİST 30 Endeksi %0.11 kayıpla 81,800 seviyesinden günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.49, bankacılık endeksi (xbank) ise %0.23 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, IPEKE ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda Merkez Bankası dün gerçekleştirilen ekonomistleri bilgilendirme toplantısında altın ticareti hariç cari işlemler açığında kademeli iyileşmenin devam ettiğini belirtti. Bunun yanı sıra Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamada temel enflasyon göstergelerinin Türk Lirasındaki değer kaybı ile sınırlı oranda yükseldiği belirtilirken, enflasyonda yaşanan düşüşün devam edeceği beklentisi ifade edildi. Reel efektif döviz kuru endeksinin Ağustos ayında bir önceki aya göre TÜFE bazında değer kaybederek 114.57'den 111.50'ye gerilediğini de hatırlatalım. Böylece reel efektif döviz kuru Ağustos ayında son 20 ayın en düşük seviyesine gelmiş oldu. Dünya Ekonomik Forumu 2013-2014 Küresel Rekabet Raporu'na göre İsviçre, rekabet gücü sıralamasında birinci olurken, Türkiye 44. sırada yer aldı. Finansal kesim dışındaki firmaların Haziran ayı net döviz açıkları bir önceki aya göre yaklaşık 2.7 milyar dolar yükseldi.


Şirket haberlerine baktığımızda İstanbul’un 2020 Olimpiyat adaylığı hakkında yorum yapan Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, Olimpiyatların İstanbul'da yapılmasının THY'nin yolcu sayısını %10 artıracağını ifade etti. Doğan Yayın Holding’in %21.4 oranında tahsisli sermaye artırımıyla ilgili SPK'ya başvuruda bulunduğunu hatırlatalım. İpek Enerji petrol keşfi gerçekleştirdiği kuyuda sondaja devam edip 2. zona ulaştı.


Yurtdışı piyasalarına baktığımızda dün Fed’in açıkladığı Bej Kitap raporuna göre ABD ekonomisi mütevazı ile ılımlı arasında büyümeyi sürdürüyor. Tahvil alımlarının destekçilerinden San Francisco Fed Başkanı John Williams, ABD ekonomisinden gelen toparlanma işaretleri neticesinde tahvil alımlarının yıl sonuna doğru azaltılmasından yana olduğunu söyledi. Senato, Suriye’ye müdahaleyi oylarken ABD hisseleri, teknoloji ve otomobil üreticisi şirketlerinin öncülüğünde dün artıda kapandı. Avrupa hisseleri gün içinde düşüş gösterse de gün sonuna doğru yukarı yönlü hareket ederek kayıplarını sildi. Altın ve gümüş, küresel piyaslardaki askeri müdahale endişesiyle sekiz haftanın en büyük düşüşünü yaşadı. Japon Merkez Bankası, ekonomideki güçlenme ve fiyat kazançlarındaki ilerleme sinyallerinin etkisinde parasal genişleme programında değişikliğe gitmedi. Uluslararası Para Fonu, gelişmekte olan ülke ekonomilerinden bazılarının hız kestiğini buna karşılık gelişmiş ekonomilerin küresel büyüme motorları hâline gelmeye başladığını söyledi. Bugün ve yarın Rusya’da gerçekleşecek olan G-20 zirvesinde uzun vadeli büyüme stratejilerine odaklanılması bekleniyor. Bugün Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası toplantılarının gerçekleşeceğini hatırlatalım.

Hiç yorum yok: