26 Temmuz 2013 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 26 Temmuz 2013

Dün sabah seansında başlayan satışların öğleden sonra hızlanmasıyla BİST 100 Endeksi günü %0.22 ekside 73,849 puandan sonlandırdı. BİST 30 Endeksi %0.14 düşüşle 89,325 seviyesine geldi. Sanayi endeksi (xusin) %1.17 düştü, bankacılık endeksi (xbank) ise %0.72 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, VAKBN ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda dün açıklanan imalat sanayi Temmuz ayı kapasite kullanım oranının, geçen senenin aynı dönemine göre 0.7 puan artarak %75.5 seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Merkez Bankası’nın haftalık verilerine göre yurtdışında yerleşik kişiler geçtiğimiz hafta 158.1 milyon dolarlık hisse senedi, 775.9 milyon dolarlık DİBS satışı gerçekleştirdi. Merkez Bankası da dahil olmak üzere bankacılık sektörü kredi hacmi geçtiğimiz hafta yaklaşık 2.9 milyar TL düşerek 895,460,475 TL’ye geriledi. Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri, geçen hafta 325 milyon dolar azalarak 103.96 milyar dolara geriledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Merkez Bankası’nın faiz artırmasının, Türk Lirasi'ndaki zayıflamadan, yüksek enflasyon ve azalan sermaye girişinden oluşan risklere karşı harekete geçilmeye hazır olunduğunun bir göstergesi olduğunu açıkladı.


Şirket haberlerine baktığımızda Akbank’ın 2013 yılı ikinci çeyrekte konsolide net dönem kârının beklentilerin üzerinde yaklaşık 952 milyon TL olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu’nun Çarşamba günü Tüpraş ve Aygaz’da başlattıkları denetlemelerin ardından Koç Grubu hisse senetleri dün günü yaklaşık %3 oranında düşüşle tamamladı. Tüpraş’ta başlatılan vergi kontrolünün envanter ve marker denetimiyle hala devam ettiğini belirtelim. Bank Asya bugün ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıklayacak. Şirketin kârının 51 milyon TL olarak gerçekleşmesi bekleniyor.


Yurtdışı piyasalarına bakıldığında dün açıklanan ABD işsizlik başvurularının beklentilerin biraz üzerinde geldiğini ve dayanaklı tüketim malları siparişlerinin de yine beklentilerin üstünde %4.2 yükseldiğini görüyoruz. Bu verilerin ardından ABD borsaları dalgalı bir seyir izledi. S&P 500 Endeksi sabah saatlerin %0.4 eksideyken günü %0.26 yukarıda sonlandırdı. Avrupa hisseleri ise beklentilerin altında gelen bilançolarla neredeyse son 8 haftanın en yüksek seviyesinden geri adım attı ve Stoxx 600 Endeksi %0.5 kayıpla günü tamamladı. IMF, Euro Bölgesi’nin bankacılık ve istihdama daha fazla destek olmazsa Avrupa’da uzun süreli bir ekonomik gerileme riski olduğunu açıkladığını görüyoruz. 15 yıldır devam eden deflasyonla mücadele etmekte olan Japonya’da tüketici fiyatları Haziran 2008’den bu yana en büyük artışı kaydederek uygulan politikaların olumlu sonuç vermeye başladığına işaret etti.

Hiç yorum yok: