26 Temmuz 2013 Cuma

Piyasaya Bakış

Dün ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 7000 kişi artışla 343.000’e yükseldi.(beklenti:340.000 önceki:336.000) Daha net sinyal veren dört haftalık ortalama ise 1250 kişi düşüşle 345.250 seviyesine geriledi. Bu rakam Mayıs ortalarından sonraki en düşük seviyeye idi. Dört haftalık ortalamanın 350.000 altında kalmaya devam etmesinin bir bakıma tarım dışı istihdam rakamı için pozitif sinyal olarak algılandığını not edelim. İşsizlik yardımı alan kişi sayısını ifade eden devam eden başvuruların ise 119.000 kişi düşüşle Ocak 2012 sonrası dönemdeki en yüksek haftalık düşüşe işaret etmesi önemliydi.
                
Günün bir diğer önemli makro verisi olan dayanıklı tüketim mal siparişleri ise Temmuz ayında %4.2 artışla, büyük ölçüde volatil olan uçak siparişlerinin etkisiyle, beklenenden oldukça iyi yönde gerçekleşti  (beklenti:%1.4 önceki: %3.7) Bir önceki ayki rakam ise %3.6 artıştan %5.2 artışa revize edildi. Ancak daha net gösterge olan ulaşım hariç rakamların önceki aya göre yatay seviyeye işaret etmesi ön plandaydı. Savunma hariç siparişler ise %0.7 artış gösterdi (beklenti:%0.6 önceki:%2.2)
 
Kısacası işsizlik maaşı başvuruları istihdam rakamlarına yönelik iyimser sinyaller vermeye devam ederken yeni siparişlerde ise ulaşım ve savunma hariç rakamların güçlü yönde gelmemiş olması ile birlikte iki verinin algılamalarda birbirini dengelediği söylenebilir.

 
Dün makro veriler öncesi ABD 10 yıllık faizlerindeki yükseliş ön plandaydı ki bu yükselişle birlikte gelişmekte olan ülke bono faizlerinde de yükseliş gördük. ABD’de %2.62’inin üzerini çıkan faizler akşam saatlerinde 2.60’ın altına indi ve şu saatlerde 2.58’lerde işlem görüyor. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi makro verilerden çok güçlü sinyallerin gelmemiş olması ve WSJ yazarı Hilsenrath’ın son (Fed'e yönelik "güvercince" sayılabilecek) makalesinin de faizlerin geri çekilmesinde, doların baskı altında kalmasına ve ABD borsasının olumlu etkilenmesinde etkili olduğu söylenebilir. Dolar endeksindeki düşüş ve faizlerdeki geri çekilme ile birlikte son kar satışları sonrası S&P 500 endeksi %0.26 artışla günü tamamlarken metaller, altyapı ve enerji sektöleri tepki yükselişine öncülük etti. Teknoloji endeksi Nasdaq ise Facebook hissesindeki yükseliş öncülüğünde %0.71 yükseldi.
 
Bu sabah ise Japon Yen'inin değer kazanmasıyla birlikte Japonya Borsasında düşüş var. Çin ile olan adalar konusundaki anlaşmazlık da bu satış baskısında etkili olmuş olabilir. Çin’de bu sabah para piyasası faizlerindeki sınırlı artış da dikkat çekiyor. Piyasalar önümüzdeki hafta Çarşamba günü açıklanacak ADP özel sektör istihdam ve  2Ç büyüme rakamlarına odaklandı. Ayrıca aynı gün açıklanacak FED toplantısı da doların ve ABD faizlerinin seyri için odak noktasında bulunuyor.
 
Ayrıca hatırlatmak gerekirse FED Başkanlığı konusu da gündemin ana konulardan biri.  Bernanke sonrası güvercin taraftaki FED Başkan yardımcısı Yellen ile birlikte parasal genişlemeden çıkış  konusunda daha aceleci görüşlere sahip olduğu düşünülen isim Larry Summers. Bernanke'nin yerine geçecek ismin ne zaman belirleneceği şu an çok net değil fakat Yellen ismi piyasalar üzerinde daha olumlu etkide bulunabilir diye düşünüyoruz.
 
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi büyük resimde küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta FED Başkanı Bernanke’nin bir miktar "güvercince" olarak nitelendirebileceğimiz açıklamaları sonrası geneli itibariyle borsaların ve global bono faizlerinin olumlu etkilendiğini gördük. Bu bağlamda bazı ekonomik endekslerin artışı önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelerin büyüme performansının daha iyi olabileceği şeklinde sinyaller veriyor olabilir. Bu ortam gelişmiş ülke borsaları ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalar açısından daha olumlu bir  ortam anlamına geliyor olabilir.

Hiç yorum yok: