3 Temmuz 2013 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 03 Temmuz 2013

BİST 100 Endeksi dün güne yükselişle başlamansının hemen ardından esksiye geçti ve günün büyük bir kısmını ekside geçirdikten sonra %0.39 düşüşle günü 76,438 puandan sonlandırdı. BİST 30 Endeksi ise %0.33 düşerek 92,920 puana geldi. Sanayi endeksi (xusin) %0.31, bankacılık endeksi (xbank) %0.34 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve YKBNK oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda 24 Haziran’da gerekliği görüldüğü günlerde günde 1 defa olmak üzere asgari 150 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açılabileceğini duyuran Merkez Bankası, dünkü açıklamasıyla asgari tutarın 50 milyon dolara indirildiğini duyurdu. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul’daki yabancı sermaye oranının sorun olmadığını fakat şirketlerin halka açıklık oranının çok düşük olmasının piyasaların derinleşmesine ve dalgalanmaların kısa sürede atlatılmasına engel olduğunu anlattı. Küresel piyaslarda son yıllardaki parasal genişlemenin finansmanı kolaylaştırdığını fakat önümüzdeki yıllarda bu likiditenin azalmasıyla şirketler için özkaynak yönetiminin daha önemli olacağını belirten Ertaş, halka açılma sürecinin ilerleyen dönemlerde şirketler için daha uygun olabileceğini de sözlerine ekeledi. Bugün saat 10’da TÜİK’in enflasyon rakamlarını açıklayacağını da hatırlatalım.


Şirket haberlerine baktığımızda SPK Başkanı Vahdettin Ertaş’ın Turkcell’i ilgilendiren açıklamalar yaptığını görüyoruz. Ertaş, şimdiye kadar 3 üyesinin SPK tarafından atandığı Turkcell yönetimine 2 üye daha atama yetkilerinin bulunduğunu belirtti. Bu durumda en kısa sürede en az 2 kişi atayacaklarını bildiren Ertaş, Meclisteki torba yasa tasarısının onaylanmasıyla ilave yetkilerinin olacağını da sözlerine ekledi. Trakya Cam bugün %2.35 bedelsiz sermaye arttırımına gidecek.

Yurtdışı gündemine bakıldığında dün Mayıs ayı fabrika siparişlerinin beklenenin biraz üzerinde gelmesiyle ABD borsalarında yükselişler gözlemlenmişti. Gün içinde Fed New York Başkanı Dudley’nin 2014’te ekonomik büyümenin hızlanmasını ve bu nedenle de Fed’in tahvil alımlarını azaltma ihtimalinin olduğunu söylemesiyle ABD borsaları yönünü aşağı çevirdi. S&P 500 Endeksi %0.05 aşağıda 1,614 puanda, Dow Jones Endeksi de %0.28 aşağıda 14,932 puandan kapandı. Avrupa’da da İngiltere inşaat sektörünün beklenenden az büyümesi ve ABD’den gelen haberlerin etkisiyle borsalar ekside kapandı. Stoxx 600 Endeksi %0.40 aşağıda 287 puanda, Alman DAX Endeksi ise %0.92 aşağıda 7,910 puandan kapandı.

Hiç yorum yok: