3 Temmuz 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış

Dün Portekiz’de Maliye Bakanı ardından Dışişleri Bakanının da istifa ettiğine dair haberler, Perşembe günkü ECB toplantısı ve Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamları öncesinde soru işareti yarattı. Portekiz bono faizlerinde yükseliş yaşandı. Dolar endeksindeki güçlenme de S&P 500 endeksinde bir miktar satış baskısı yarattıysa da seansın son saatlerinde gelen tepki alımları ile %0.05 ekside kapattı. Bu sabah ise ABD vadelileri ekside. Diğer taraftan gelişmekte olan piyasalar tarafında başta Hindistan ve Güney Kore olmak üzere para birimlerindeki değer kaybı var. Çin Borsası ise şu saatlerde %1.3 ekside.
 
Dün Portekiz’le birlikte daha önce de dikkat çektiğimiz Yunanistan gibi, çevre euro bölgesi ülkelerindeki siyasi risklerin risk iştahında baskı yarattığını görüyoruz. Yunanistan’da  Troyka heyeti iki haftalık aradan sonra 8.1 milyar euro tutarındaki yardım dilimi için görüşmeler tekrar başladı. Yunan Devlet Televizyonu ERT konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle üçlü koalisyonda hükümet ortağı DİMAR'ın hükümetten ayrılması ile siyasi riskler ön plana çıkmış ve soru işaretlerine neden olmuştu. Ancak kurulan yeni kabine ile bu konu şimdilik arka plana geçmiş gözüküyor. Troyka ile görüşmelerde iki konu dikkat çekiyor. Birincisi özelleştirme programı ile ilgili anlaşmazlıklar bir diğeri ise kamu çalışanlarındaki kesintiler.
 

FED’in varlık alım programından çıkış stratejisinde takvime işaret eden açıklamaları ile etkili olan satış baskısı ardından, ABD’de 1Ç GSYİH rakamının aşağı yönde revize edilmesi ile varlık alım programında yavaşlama beklentilerinin hafiflemesi ve FED üyelerinden piyasaları yatıştırıcı yöndeki açıklamalar piyasalara moral vermiş ve 24 Haziran sonrasında global piyasalar genelinde kısa vadeli tepki yükselişleri etkili olmuştu.
 
Tepki yükselişlerinin devam edip etmemesinin ECB Başkanı Draghi ile birlikte tarım dışı istihdam rakamından gelecek sinyallere bağlı olduğunu düşünüyoruz. Tarım dışı istihdam rakamı FED’in çıkış stratejisi endişelerini çok fazla güçlendirici yönde gelmediği sürece yükselişler devam edebilir. Perşembe günü ne derece güvercince mesajlar vereceği merak konusu olan ECB Başkanı Draghi’den gelecek mesajlar, çevre euro bölgesi ülkelerindeki son haber akışlarını da göz önüne aldığımızda önemi daha da arttı.
 
Tarım dışı istihdam rakamından gelecek sinyaller FED’in varlık alım programından çıkışta göstergelerden biri olması açısından önemli. Bloomberg’de yer alan ankete göre ortalama beklenti 165.000 kişi artış olacağı yönünde şekilleniyor. (önceki:175.000) 150.000-180.000 aralığında bulunan beklentinin üzerinde güçlü artış ekonomiye yönelik pozitif sinyal verirken FED’in çıkış stratejisinde takvime işaret eden son açıklamalarını destekler nitelikte olabilir, tersi durumda zayıf seviyede gelecek rakamlar ise çıkış stratejisi endişelerini hafifletebilir.
 
Mısır haber akışı ile petrol fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekici. ABD piyasaları bugün ereken kapanacak yarın ise tatil nedeni ile kapalı.
 
Bugün makro veri tarafında Hizmet PMI'ları, ABD'de özel sektör istihdam göstergesi ADP rakamları, Haftalık İşsizlik Başvuruları ve ISM Hizmet endeksi takip edilecek. Bu sabah Çin'de açıklanan resmi Himzet PMI'ı 54.3'den 53.9'a geriledi.
 
Yurtiçinde ise Haziran ayı TÜFE rakamı açıklanıyor. Önceki gün açıklanan İTO enflasyon rakamlarına göre Haziran ayında perakende fiyatlar aylık % 0.20 oranında artış gösterdi (Mayıs: % +1.13 ) Alt endekslerde yer alan gıda harcamaları grubundaki aylık % 1.03 oranındaki düşüş dikkat çekiciydi. Ancak ITO enflasyonunun TÜFE verisi için güçlü bir öncü gösterge olmadığını hatırlatalım.Haziran ayı enflasyon rakamında Bloomberg ortalama beklenti %0.10 artış yönünde şekilleniyor. (Mayıs: %0.15)

Hiç yorum yok: