12 Temmuz 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksinde 24 Haziran’dan bu yana etkili olan yükseliş FED Başkanı Bernanke’nin güvercince açıklamaları ile güçlenerek devam ediyor. (+%1.36) S&P 500’de geçtiğimiz günlerde de dikkat çektiğimiz ve yükselişin devamına yönelik olumlu sinyal olarak algılanabilinecek ekonomik büyümeye duyarlı döngüsel sektörlerdeki güçlenme önemli. Döngüsel/defansif rasyosu yukarı eğilimini koruyor. Olumlu sinyallerden bir diğeri ise Haziran ayı ortası diplerinin altına inen S&P 500 volatilite göstergesi CBOE VIX endeksindeki devam eden düşüş. Diğer taraftan Alcoa ile başlayan ikinci çeyrek bilanço sezonu da önümüzdeki günlerin ana konularından biri. Bu doğrultuda bugün JP Morgan (beklenti: 1.448$) ve Wells Fargo (beklenti: 0.924$) finansallarından gelecek sinyaller önemli olabilir.  Diğer taraftan dün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları 16.000 kiki artışla 360.000’e son iki ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Her ne kadar haftalık rakam olması nedeni ile volatilitesi yüksek bir veri olsa da bir bakıma Bernanke’nin güvercince açıklamalarını destekler nitelikteydi.
 
Gelişmekte olan piyasalar tarafında ise son iki gündür Çin borsasındaki sert yükseliş dikkat çekti. Çin’de her ne kadar ekonomiyi desteklemeye yönelik kısa vadede bir adım beklenmese de hükümetten gelen son bazı açıklamalarda, ekonomide aşağı yönlü risklere ilişkin endişelerin olduğuna yönelik vurgular dikkate değer ve bu ifadelerin piyasada yeni bir adım atılacağı beklentisine neden olduğu söylenebilir. Ki basında zorunlu karşılıklarda indirim gelebileceğine yönelik bazı yorumlar vardı. Bu doğrultuda da Çin Borsasında son iki günde sert yükselişler yaşandı. Yükselişin devam edip etmeyeceği, yılbaşından bu yana gelişmiş ekonomilerden negatif ayrışan gelişmekte olan ülkeler için gösterge olabilir. Ki hatırlanacağı üzere negatif ayrışmada da dolar endeksindeki güçlenme eğilimi etkili olmuştu. Aşağıdaki grafikte de görüldüğü gibi dolar endeksindeki düzeltme gelişmekte olan piyasalardaki tepki yükselişlerine destek oldu. Rakamlara bakacak olursak MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksi dolar bazında yılbaşından bu yana %10.64 düşüşle ve sırasıyla %11.8 ve %17.4 yükselen MSCI Dünya ve S&P 500 endeksinden olumsuz ayrıştı. 

 
Bu sabah ise dolar endeksindeki düşüşün durulması ve Çin'de Pazartesi sabah açıklanacak 2Ç büyüme rakamı öncesinde Çin kar satışları ile %0.7 ekside işlem görüyor. Burada Çin Maliye Bakanının 2013 yılı %7 büyüme beklentisine yönelik açıklamaları da dikkat çekti. (1Ç %7.7 idi. )Japonya hariç Asya borsaları genelinde dünkü yükselişler sonrası kar satışları var. Tayvan tatil nedeni ile kapalı. Bugün makro veri tarafında Haziran ayı ÜFE ve önemli sinyaller verebilecek Temmuz ayı Michigan Tüketici Güven endeksi rakamları takip edilecek.
 
Büyük resimde daha önce de ifade ettiğimiz gibi 2013 yılının ikinci yarısında da merkez bankalarının olası politika değişiklikleri en önemli temalardan biri olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda da önceki gün FED toplantı tutanakları ve FED Başkanı Bernanke’nin konuşması 195.000 kişi artışın görüldüğü tarım dışı istihdam rakamı sonrası yapacağı olası yorumlar nedeni ile odak noktasındaydı. FED Başkanı Bernanke’nin faiz oranlarının uzun süre düşük kalacağı, diğer taraftan işsizlik için belirlenen %6.5 eşiğine ulaşılsa bile faizlerin otomatik olarak yükseltilmeyeceğine dair ifadeleri piyasalarda olumlu algılandı. Kısacası Bernanke’nin ifadeleri yumuşak yani güvercince yöndeydi.
 
Avrupa tarafında ise Draghi güvercince mesajlar vermeye devam ederken çevre euro bölgesi ülkelerinde siyasi riskler dikkat çekiyor. Örneğin Portekiz’de iktidarı paylaşan iki parti arasındaki görüş ayrılıklarının derinleşmesi ile gündeme gelen erken seçim konusu ile birlikte dün Portekiz Borsasında sert düşüş gördük.

Hiç yorum yok: