12 Temmuz 2013 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 12 Temmuz 2013

BİST 100 Endeksi dün gün içinde %2’ye varan kazanç sağlamış olsa da özellikle ikinci seansta hızlanan satışlarla kazançlarının bir kısmını geri vererek günü %1.01 yükselişle 71,789 seviyesinden sonlandırdı. BİST 30 Endeksi %0.98 yukarıda 86,753 puandan sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %2.00, bankacılık endeksi (xbank) ise %0.20 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, ISCTR ve HALKB oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda Mayıs ayı cari işlemler açığının beklenenin üzerinde 7.524 milyar dolar olarak, yıllıklandırılmış bazdaki işlemler açığının da 53.595 milyar dolar olarak açıklandığını görüyoruz. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, altın ithalatındaki artışın cari açığın bu ay sıçrama yapmasında etkili olduğunu fakat bu durumun kalıcı olmasını beklemediğini belirtti. Cari açık konusunda sabırlı olunması gerektiğini belirten Çağlayan’a göre açık, uzun vadede kontrollü bir şekilde aşağı inecek. Gösterge faiz Mayıs 2012’den bu yana en yükseği olan %9.59 seviyesini gördü. TCMB tarafından açıklanan haftalık menkul kıymet verilerine göre yurt dışı yerleşik kişiler geçen hafta net 97.5 milyon dolarlık hisse senedi, 553.9 milyon dolarlık DİBS satışı gerçekleştirdi. Merkez Bankası’nın rezervleri geçtiğimiz hafta 1.95 milyar dolar artarak yaklaşık 123.6 milyar dolara yükseldi. Geçtiğimiz hafta bankacılık sektörünün kredi hacmi 1.28 milyar TL artarak yaklaşık 892.5 milyar TL’ye ulaştı. BDDK’nın verilerine göre, Mayıs ayında kredilerin yıllık artış hızı %12.9 ile son 12 ayın en yüksek seviyesine çıktı.


Şirket haberlerine baktığımızda KAP’a yapılan açıklamaya göre, Özelleştirme İdaresi’nin, Türk Hava Yolları A.O.’nun kamu payının özelleştirme çalışmalarında yardımcı olmak üzere bir danışmanlık şirketiyle anlaşma imzaladığını görüyoruz.

Yurtdışı piyasalarına bakıldığında giderlerini %47 azaltan ve güçlü ekonomiyle vergi ödemelerini arttıran ABD hükümeti, son 5 yılın en büyük bütçe fazlasını açıkladı. Bu verinin yanı sıra, ABD’de dün açıklanan işsizlik verilerinin beklenenden daha kötü gelmesi ve Fed Başkanı Bernanke’nin teşviklerin devam etmesini desteklemesiyle ABD hisseleri tırmanışa geçti. S&P 500 Endeksi kapanış bazında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. ABD’den gelen olumlu haberlerin etkisinde Japonya hisseleri de değer kazandı. Topix Endeksi %0.6 kazançla 1,201 puana ulaştı.

Hiç yorum yok: