21 Haziran 2013 Cuma

Varantlarda Günün Ardından - 21 Haziran 2013

Dünkü sert düşüşün ardından bugün yaklaşık olarak 72,500-75,000 bandında dalgalan BİST 100 Endeksi günü %0.49 aşağıda 73,101 puandan sonlandırdı. BİST 30 Endeksi ise %0.73 düşerek 89,263 puana geriledi. Sanayi endeksi (xusin) %1.14 yükselirken bankacılık endeksi (xbank) %1.75 düşüş gösterdi. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, YKBNK ve ISCTR oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda TCMB’nin ek sıkılaştırmayı üçüncü güne taşıyarak miktar yöntemiyle 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadığını ve geleneksel yöntemle 1 ay vadeli repo ihalesi açtığını görüyoruz. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın küresel piyasalardaki sakinleşmenin devamı durumunda Pazartesi günü politika faizinden fonlama yapmaya başlayabileceklerini belirtti. Ekonomi Bakanı Çağlayan’ın kendisine dolardaki yükselişle ilgili sorulan soru üzerine Türkiye’nin 2008 finansal krizi döneminde bile sağlam bir ekonomik yapısı olduğunu ve son günlerde dolardaki yükselişin herhangi bir paniğe yol açmasına gerek olmadığını belirtti. Pazartesi günü kapasite kullanım oranları açıklanacak.

Şirket haberlerine baktığımızda Turkcell hissedarlarından İsveçli TeliaSonera’nın Turkcell’deki yönetim yapısına ilişkin olarak açıklama yaptığını görüyoruz. TeliaSonera'nın Dünya Başkanı Per-Arne Blomquist, SPK’nın, Turkcell’deki yönetim kurulu sorununu için yatırımcıları memnun edecek adil bir çözüm bulacağına inandıklarını belirtti. 24 Haziran’da Turkcell’in Genel Kurulu’nun toplanacağını da hatırlatalım.


Yurtdışı gündemine bakıldığında Fed’in açıklamalarından olumsuz etkilenen uluslararası piyasaların bugün toparlanmaya çalıştığını görüyoruz. ABD tahvilleri, gösterge tahvil faizlerinin dün 2 yılın zirvesine ulaşmasına neden olan düşüşüne bugün ara verdi. Avrupa hisseleri dün son 19 ayın ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdikten sonra bu sabah yükselişe geçti fakat sonradan yönünü yine aşağıya çevirdi. Stoxx 600 Endeksi %0.64 aşağıda 281 seviyesinde seyretmekte. S&P 500 Endeksi bugünkü açılışına paralel olarak 1,590 seviyesinde yatay seyrediyor. S&P 500 vadelileri ise Kasım 2011’den beri en sert düşüşünü yaşayıp 2 günde %3.9 düştükten sonra bugün yönünü yukarı çevirdi. Gün içinde %0.8 kadar yükselen Eylül ayı vadelileri 1,596 seviyesini gördü. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %0.5 düşerek kayıplarını 4. gününe de taşıdı. Endeksin bu haftaki kayıplarını %5.2'ye yükseldi.

Hiç yorum yok: