27 Haziran 2013 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 27 Haziran 2013

Fed’in açıklamalarının ardından kötü günler geçiren küresel piyasaların toparlanmaya başlamasından olumlu etkilenen BİST 100 Endeksi dün gün boyu alıcılı seyrekttikten sonra %3.70 yükselerek 73,851 puana ulaştı. BİST 30 Endeksi ise %3.75 kazançla 89,703 puana yükseldi. Sanayi endeksi (xusin) %2.68, bankacılık endeksi (xbank) %4.92 yükseliş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda dün konuşma yapan Ekonomi Bakanı Çağlayan’ın Türkiye ekonomisinin Fed’in açıklamaları ve Çin’in büyüme rakamlarının aşağı yönlü revizesinden etkilendiğini ve bütün dünya bu gelişmelerden etkilenirken Türkiye’nin de bunlardan etkilenmemesinin söz konusu olamayacağını belirtti. Çağlayan, Türkiye’nin ekonomik aladaki hedeflerini değiştirecek ya da bozacak herhangi bir olumsuz gelişme olmadığını da sözlerine ekledi. Daha önceden gün içinde tek bir ihaleyle dolar kuruna müdahale edebileceğini açıklamış olan Merkez Bankası’nın dün 350 milyon dolar tutarında döviz satım ihalesi gerçekleştirdiğini de hatırlatalım. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün hazırladığı rapora göre 2012 yılında dünyada en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken ülkeler arasında 2 basamak yükselen Türkiye 24'üncü olurken, gelişmekte olan ülkeler arasında 14. sırada yer aldı. TÜİK bugün Tüketici Güven Endeksi verisini açıklayacak.

Şirket haberlerine baktığımızda Rekabet Kurulu’nun, Bizim Toptan iştiraki olan Şok Marketler Zinciri'nin DiaSA'yı devralmasına ve de Allianz SE’nin, Yapı Kredi Bankası, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler ve Yapı Kredi Faktoring'den Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik hisselerinin devralınması işlemine izin verdiğini görüyoruz. Bunun dışında da THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun, son 10 günde 150 çalışanın işine geri döndüğünü belirterek, hala grevde olanlara bugün saat 15.00'e kadar süre verildiğini bildirdi.


Yurtdışı gündemine bakıldığında ABD’nin beklenenden düşük büyümesi sonrasında Fed’in parasal teşvikleri daraltma konusunda aceleci davranmayacağına yönelik beklentilerle ABD ve Asya hisse senetlerinin yükselmeye başladığını görüyoruz. S&P 500 Endeksi %0.96 yukarıda 1,603 seviyesinden günü sonlandırdı. MSCI Asya Pasifik Endeksi ise %1.7, Topix Endeksi de %1.6 kazançla 1,086. puana yükseldi. Bugünkü AB zirvesi öncesinde toplanan Avrupa Birliği Maliye Bakanları batık bankaların kurtarılması maliyetinin 100 bin Euro'nun üzerindeki mevduat, hisse veya tahvil sahipleri tarafından paylaşılmasına karar verdi. Böylece batan bankaları kurtarma yükü artık vergi mükelleflerinde olmayacak.

Hiç yorum yok: