29 Mayıs 2013 Çarşamba

3. Boğaz Köprüsü'nün Temeli Atıldı

3. Boğaz Köprüsü'nün Temeli Atıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizler, geçmişimizden, ecdadımızdan aldığımız ilhamla, İstanbul'da, diğer 80 vilayetimizde tarih yazmaya, tıpkı ecdadımız gibi, tarihe eserler bırakmaya devam ediyoruz."

 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizler, geçmişimizden, ecdadımızdan aldığımız ilhamla, İstanbul'da, diğer 80 vilayetimizde tarih yazmaya, tıpkı ecdadımız gibi, tarihe eserler bırakmaya devam ediyoruz. Bugün İstanbul'da, İstanbul'un fethinin 560. yıl dönümünde bir kez daha tarih yazıyor, bir kez daha dev bir projenin temellerini atıyoruz" dedi. Erdoğan, Garipçe'deki 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu temel atma törenindeki konuşmasına, "Bir hadise muhatap olan bir Osmanlı padişahının ve onun kudretli komutanlarının, onun güzel askerlerinin ordusunun bir çağı, karanlık çağı kapatarak, aydınlık çağı açtığının 560. yıl dönümünde sizlerle bir aradayız" diyerek başladı.
 
İstanbul'un değişik yerlerinde sabah saatlerinden itibaren çeşitli kutlamalar yapıldığına ve bunların gece geç saatlere kadar süreceğine değinen Erdoğan, "Bu vesileyle, İstanbul'un fethini gerçekleştiren o şanlı padişahı, komutanlarını, neferlerini rahmetle yad ediyorum. Ruhu şad olsun. Fatih Sultan Mehmet, bundan tam 560 yıl önce bugün, İstanbul'u fethederek, tarihin akışını değiştirmiş ve karanlık bir çağı kapatıp, aydınlık bir çağa kapılarını aralamıştır. Fatih Sultan Mehmet Han, bize, İstanbul başta olmak üzere muhteşem şehirler bırakmakla kalmamış, fetih ruhunu da kendisinden sonra gelen nesillere miras olarak devretmiştir" diye konuştu. Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet'in "Hüner, bir şehir bünyad etmektir/Reaya kalbin abad etmektir" dizesini aktararak, şöyle devam etti:


 
"Cihanı titreten, döneminin en büyük ordularına kumandanlık eden, cihan devleti Osmanlı'ya sultanlık eden Fatih Mehmet, asıl hünerin, şehirler imar etmek olduğunu, asıl hünerin, halkın kalbini kazanmak olduğunu ifade etmiştir. Gerek Fatih, gerek ondan sonra gelen idareciler, başta İstanbul olmak üzere bize ait tüm şehirlerde gerçekten çok büyük eserler inşa ettiler. Edirne'de Selimiye'den İstanbul'da Süleymaniye'ye, Hicaz'da Medine İstasyonu'ndan Beyrut'ta hükümet sarayına, Diyarbakır'da Behrampaşa Camii'nden Bosna'da Drina Köprüsü'ne kadar var olduğu tüm coğrafyada Osmanlı, halkın kalbini abad edecek kalıcı eserler bırakmıştır. Osmanlı'nın şairin deyimiyle, ülkeler değil, gönüller fetheden, arkasında çil çil kubbeler bırakan bir medeniyet anlayışı vardır.
 
İşte bizler, geçmişimizden, ecdadımızdan aldığımız ilhamla, İstanbul'da, diğer 80 vilayetimizde tarih yazmaya, tıpkı ecdadımız gibi, tarihe eserler bırakmaya devam ediyoruz. Bugün İstanbul'da, İstanbul'un fethinin 560. yıl dönümünde sizin huzurunuzda bir kez daha tarih yazıyor, bir kez daha dev bir projenin temellerini atıyoruz." Başbakan Erdoğan, "İstanbul'da 7 tepeye 7 önemli eser" dediklerini ancak bugünün İstanbulu'na 7 eserin yetmeyeceğini belirterek, bu eserlerin dünyada adından bahsettirecek eserler olduğunu söyledi. Bu eserlerden birinin, temeli atılan ve "3. gerdanlık" olarak boğazda yer alacak
 
3. Boğaz Köprüsü olacağını kaydeden Erdoğan, bir medeniyet şehri olan İstanbul'a, tüm özellikleriyle bir medeniyet projesi kazandırdıklarını bildirdi. Erdoğan, raylı sistemiyle köprünün farklı bir özellik içerdiğine işaret ederek, "Nasıl ki Marmaray'da Pekin'i Londra'ya bağlayan bir yüksek hızlı tren varsa, burada da inşallah yine aynı şekilde çok farklı makasla birlikte bunun bir alternatifini görmüş olacağız.
 
Artık İstanbul içinde ağır vasıtalar görmeyeceğiz. Ağır vasıtalara cevap ve diğer köprülere alternatif burası olacak. Bağlantı yollarıyla çok farklı bir görüntü arz edecek. Hepsinden de öte bu köprü, aynı zamanda çevreyi korumaya yönelik özellikleri olan bir köprü olacak. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin ardından bu muhteşem şehre, bu köprüyü inşa ediyor, üçüncü bir gerdanlığı takıyoruz" şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok: