24 Nisan 2013 Çarşamba

Varantlarda Günün Ardından - 24 Nisan 2013

Güne dünkü kapanışına göre % 0.86 primle 84.748 seviyesinden başlayan BIST 100 endeksi alışların artmasıyla ilk seansı % 1.06 yukarıda 84.912 puandan kapadı. Gün içinde en yüksek 85.026 seviyesini gören BIST 100 endeksi günü % 0.90 yukarıda 84,780 seviyesinden kapattı. BIST 30 endeksi ise % 1.23 yükselişle 104,003 seviyesinden günü sonlandırdı. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda geçen sene Nisan ayında % 74.7 olan kapasite kullanım oranının bu yıl Nisan ayında 1.1 puan azalarak % 73.6 seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Merkez Bankası bugün yayınladığı PPK toplantı özetinde temel enflasyon göstergelerinin ılımlı seyrini koruduğunu belirtti. Borsa İstanbul Mart ayında Buenos Aires Borsası’nın ardından dünyada en çok kazandıran 2. borsa oldu. BIST 100 endeksi Mart ayında Şubat’a kıyasla % 8,3 getiri sağladı. Bunların dışında Borsa İstanbul’un ilk gong töreni hisseleri bugün işlem görmeye başlayan Servet GYO için gerçekleştirildi.  


Şirket haberlerine baktığımızda bugün ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıklayan Halkbank’ın net kârı beklentilerin üzerinde 713 milyon TL oldu. Bugün finansal sonuçlarını açıklayan diğer bir banka olan Akbank’ın net kârı da yine beklentilerin üzerinde 873 milyon TL olarak gerçekleşti. Petrol Ofisi KAP’a yaptığı açıklamada bu yıl kârını dağıtmayarak geçmiş yıllar hesabına aktaracağını belirtti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Şişe Cam’ın kredi notunu sabit tutarken, S&P yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını BB+, kısa vadeli global ölçek notunu B olarak arttırdı.


Yurtdışı gündeme bakıldığında İtalya’da uzun süredir devam eden siyasi karmaşanın sonlandırılması yönünde çabalar devam ederken bugün yeni başbakanın Enrico Letta olduğu açıklandı. Avrupa hisselerinin PSA Peugeot Citroen ve Volkswagen AG gibi şirketlerden gelen olumlu açıklamalar ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranını indirebileceği söylentisiyle yükselişini 4. güne taşıdığını görüyoruz. ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri Mart ayında son 7 ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. ABD'nin ikinci büyük araç üreticisi Ford Motor, mali yılının ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde 1.61 milyar dolar net kâr ve hisse başına 0.41 dolar kâr açıkladı.

Hiç yorum yok: