21 Mart 2013 Perşembe

Varantlarda Gune Baslarken - 21 Mart 2013

Dun, 82,488 puandan gune baslayan IMKB 100 endeksi 1. Seansta 448 puan yukselis gosterirken, 2. Seansta ise gelen satislarla bir miktar dusus gosterdi ve 82,160 puandan gunu kapatti. IMKB 100 endeksindeki gunluk kayip %0.15 olurken, IMKB 30 endeksi ise %0.25 dususle 101,561 puandan kapandi. Dunun en cok hacim yaratan hisseleri ise sirasiyla GARAN, HALKB ve AKBNK idi.

Yurticinde ise son gunlerdeki tahvil ve bono piyasasindaki hareketlilik piyasa profesyonellerinin yakindan takip ettgini goruyoruz. Hazinenin Sali gunu gerceklestirdigi ihalelere gelen dusuk talep, Ocak ayi basindan beri en yuksek seviye olan yuzde 6.24'u test eden gosterge faiz yeniden yuzde 6.20'nin altina inmesine neden olmus gozukuyor. Ozellikle 10 yillik tahvillerdeki hareketlilik de dikkat cekmeye devam ediyor. Ek olarak, bugun Nevruz Bayrami cercevesinde Diyarbakir'da gerceklesmesi beklenen torende baris surecine iliskin gelecek mesajlarin takip edildigi bir gun olacak.  Sirket haberlerine baktigimizda bugun sinirli bir haber akisindan bahsetmek mumkun. db-X markets dayanaklarindan A
kbank 1.2 milyar dolar buyuklugundeki sendikasyonu yenilemek icin calismaya basladigi haberi ajanslarda yer buldu. Bir diger sirket haberi ise Petkim’de. Petkim Genel Muduru Korkut, sirketin cogunluk hissesine sahip olan Socar’in, 2018'e kadar 17 milyar dolarlik yatirim yapacagini belirtti. Anadolu Ajansi’nda cikan haberde ise Tofas Genel Muduru, 2013 yili icin ilk iki ayda gerceklestirdikleri performansi degerlendirdikten sonra yurtici piyasadaki satis beklentilerini 800 bin adet uniteye cikardiklarini belirtti. Sirket haberlerinden son olarak Akenerji’nin yapmis oldugu kamuoyu duyurusu var. Sirket, Cerkezkoy Dogalgaz KC santralinin ve ekipmaninin yurtdisinda kurulu bir sirkete satisi konusunda anlasma saglandigi aciklamasini yapti.

Yurtdisi gundeminde  dun FED’in yapmis oldugu aciklamalar piyasalari biraz rahatlasmis gozukuyor. Fed, faiz oranlarini degistirmezken, tahvil alimlarina devam karari aldi. Fed ana hedef olan yuzde 6.5 issizlige 2015 yilinda ulasilmasini tahmin ettigini de acikladi. Fed Baskani Bernanke, FOMC toplantisi sonrasi yaptigi aciklamasinda "Varlik alimlari, istihdam piyasasinin gozle gorulur bir iyilesme gosterene kadar devam edecegini" soyledi. Asya borsalari Cin'de aciklanan guclu HSBC PMI verisinin ardindan az da olsa yukselis kaydetti. Euro ise bugun dolar karsisinda sinirli bir yukselisle 1.2949 seviyesinde islem gordu.

Hiç yorum yok: