13 Mart 2013 Çarşamba

Piyasalara Genel Bakış



ABD’de S&P 500 %0.24 eksiyle dün günü tamamladı. Düşük hacim etkili olmaya devam ederken yükselişte nispeten daha sınırlı performans gösteren riskli varlık sınıfındaki yüksek getirili bonolarda yaşanan düşüşü not edelim. 10 yııllık faizler ise %2.02’ye geriledi. (önceki gün %2.06) Diğer taraftan önceki gün %8.18 düşen VIX volatilite endeksi %6.14 yükseldi.
Diğer taraftan her ne kadar arka planda kalsa da vergi artışları ile birlikte Mart ayında devreye giren kamu harcamaları kesintilerinin ekonomik toparlanmada yaratabileceği negatif etkiye yönelik endişelerin önümüzdeki günlerde ön plana geçebilecek iki önemli konu olduğunu da tekrar hatırlatıyoruz.
Dün Avrupa ve ABD piyasalarındaki kar satışlarının ardından bu sabah Asya piyasalarında da benzer görünüm hakim. Japonya Borsası %0.53 ekside günü tamamladı. Çin Borsası ise %0.88 ekside şu saatlerde.
ABD’de açıklanacak perakende satışlar rakamı öncesinde (beklenti:%0.5 önceki:%0.1) dolarda kar satışları gözleniyor. Dün günün dikkat çekici konularından biri ise İngiltere snayai üretimi rakamıydı. Ocak ayında %0.1 yükseliş beklentilerinin aksine aylık bazda %1.2 düşüşe işaret eden veri sonrası sterlindeki baskı arttı. (bu sabah toparlanma etkili)

Bugün Euro Bölgesi sanayi üretimi ve ABD’de perakende satışlar rakamı takip edilecek. İtalya ve Almanya’da ihaleler var. TCMB Başkanı Başçı'nın 09.15'de konuşması bekleniyor.
Avrupa’da politik gelişmeler ön planda olmaya devam ederken İtalya’da koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik çabalar takip ediliyor. Cuma günü Fitch’in İtalya'nın notunu politik belirsizliğe ve yapısal reformlara vurgu yaparak negatif görünümle BBB+'ya düşürmesi ardından İtalya/Almanya bono spreadlerinde, CDS'lerinde artış görüldü.
İtalya Cumhurbaşkanı, hükümet kurulamaması halinde siyasetçi olmayan bir ismin liderliğinde yeni bir teknokrat hükümet atamayı değerlendiriyor. İtalya'da seçimlerde koalisyon için kilit isim seçimlerde üçüncü parti çıkan Beş Yıldız Hareketi lideri Grillo, son açıklamalarında hükümeti kendilerinin kurmak istediklerini ve hiçbir partiye güvenoyu vermeyeceğini tekrarlıyor. Senatoda Merkez Sol 121, Merkez Sağ 117, Merkez 22 ve Beş yıldız hareketi 54 sandalyeye sahip ve çoğunluk için 158 sandalye gerekli. Diğer taraftan yeniden seçime gidilmesi konusunun Cumhurbaşkanının görev süresinin 15 Mayısta doluyor olması ve öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması gerekmesi nedeni ile soru işareti taşıdığını not edelim. Belirsizlik yaratan seçimler her ne kadar soru işareti yaratsa da (yeniden seçime gidilmesi piyasalar açısından en büyük risk) ECB'nin tahvil alım planı ve ECB, BOJ ve BOE'den devam etmesi beklenen parasal genişleme adımlarının bu görüntüyü dengelediği söylenebilir. Senato Cuma günü toplanacak.
Dün yurtiçinde cari açık rakamı ön plandaydı. Cari açık Ocak ayında 5.63 milyar dolar ile beklenenden biraz yüksek geldi (beklenti:-5.4milyar$) 2012 yılı rakamı ise 48.87 milyar dolardan 46.94 milyar dolara olumlu yönde revize edildi. Cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık 100 milyon doları azalarak 5,632 milyon dolar oldu. Bu gerilemede dış ticaret açığının azalmasından ziyade hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerdeki artıştan kaynaklandı.
İhale tarafında ise 455 günlük ihalede Hazine ROT (401 milyon TL) dahil toplam 1.5 milyar TL satış gerçekleştirdi. Toplamda 1.5 milyar TL'ye yakın tutarda satış bekleniyordu.  İhalede ortalama faiz %5.71 (min:5.61 max:5.75) seviyesinde gerçekleşti. Hazine’nin 20 Martta 7.1 milyar TL piyasaya iç borç ödemesi öncesinde 18 ve 19 Martta düzenleyeceği ihalelerin Mart ayının odak noktasında olduğunu hatırlatalım. Mart ayında piyasadan ihale yoluyla planlanan borçlanma tutarı toplamda 7.9 milyar TL seviyesinde bulunuyor.
Bugün teknik tarafta 83,000 desteği üzerinde dengeli bir seyirle güne başlayacak olan piyasada, bu seviyenin seans içi harekette önemli olduğunu düşünüyoruz. 83,000 desteği üzerinde tutunmayı başaracak hareketler, devam eden kısa vadeli yükseliş trendi içerisinde 84,200 ve 86,500 dirençlerini test etme potansiyelini koruyacaktır. Ancak 83,000 desteği altındaki hareketlerin ise olası bir aşağı baskı yaratma potansiyeline karşılık olarak, bu seviyenin kısa vadeli pozisyonlar için stop noktası loss olarak alınmasını öneriyoruz.

Hiç yorum yok: