12 Mart 2013 Salı

Piyasalara Bakış

Cuma günü Fitch’in İtalya'nın notunu politik belirsizliğe ve yapısal reformlara vurgu yaparak negatif görünümle BBB+'ya düşürmesi ardından İtalya bono spreadlerinde, CDS'lerinde artış yaşandı. Avrupa borsalarında kar satışları etkili olurken İtalya Borsası %0.69, İspanya borsası %0.85 eksiyle günü tamamladı. İtalya’da yeniden seçime gidilmesi olasılığının arttığına dair bazı görüşlerin güçlenmesi de etkili olan bir diğer konu. Ayrıca dün basında yer alan IMF Başkanı Lagarde'ın maliye bakanlığı dönemi ile ilgili resmi soruşturma ile karşı karşıya kalabileceği başlıklı haber de dikkat çekiciydi.
ABD tarafında ise endeksler günü artıda kapattılar. Geçen hafta tarihi zirvesini kıran Dow Jones sanayi endeksi yükselişine devam ederek %0.35, S&P 500 endeksi ise %0.32 artıyla günü tamamladı.  Her ne kadar arka planda kalsa da vergi artışları ile birlikte Mart ayında devreye giren kamu harcamaları kesintilerinin ekonomik toparlanmada yaratabileceği negatif etkiye yönelik endişelerin önümüzdeki günlerde ön plana geçebilecek iki önemli konu olduğunu tekrar hatırlatıyoruz.
Bu sabah ise Asya piyasalarında Japonya Borsası %0.28 eksiyle günü tamamladı. Çin Borsası ise şu saaterde  %1.8 satış baskısı altında. Basında BOJ’un yeni Başkanı olacak Kuroda’nın önümüzdeki hafta acil bir toplantı yapacağına dair haberler ön planda olsa da Çin’de ulusal halk kongresi toplantısından gelecek mesajlar merakla bekleniyor. Başbakanın döviz kurlarına yönelik olası açıklamaları önemli olabilir. 

Bugün yurtdışında Almanya revize TÜFE verisi ile birlikte İngiltere Ocak ayı sanayi üretimi rakamı takip edilecek. İspanya’da 189 ve 371 günlük ihaleler, İtalya’da ise 365 günlük ihale takip edilecek. Yurtiçinde ise Cari İşlemler Dengesi (beklenti:-5.3 milyar$ önceki:-4.66 milyar $) ve Hazine’nin 465 günlük kuponsuz tahvil ihalesi takip edilecek.
Global piyasalar FED Başkanı Bernanke ve ECB Başkanı Draghi’nin gevşek para politikasının devamı yönündeki vurguları ile moral bulmaya devam ederken makro tarafta bazı verilerin toparlanmada yavaşlama sinyali verdiğini not ediyoruz. Özellikle Çin'deki emlak sektörü başta olmak üzere bankacılık sektörüne yönelik endişelerin önemli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Ayrıca İtalya'da belirsizlik yaratan seçimler her ne kadar soru işareti yaratsa da (yeniden seçime gidilmesi piyasalar açısından en büyük risk) ECB'nin tahvil alım planı ve ECB, BOJ ve BOE'den devam etmesi beklenen parasal genişleme adımlarının bu görüntüyü dengelediği söylenebilir.
Avrupa’da ise politik gelişmeler ön planda olmaya devam ederken İtalya’da koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik çabalar takip ediliyor. Cuma günü Fitch’in İtalya'nın notunu politik belirsizliğe ve yapısal reformlara vurgu yaparak negatif görünümle BBB+'ya düşürmesi ardından İtalya/Almanya bono spreadlerinde, CDS'lerinde artış görüldü. İtalya Cumhurbaşkanı, hükümet kurulamaması halinde siyasetçi olmayan bir ismin liderliğinde yeni bir teknokrat hükümet atamayı değerlendiriyor. İtalya'da seçimlerde koalisyon için kilit isim seçimlerde üçüncü parti çıkan Beş Yıldız Hareketi lideri Grillo, son açıklamalarında hükümeti kendilerinin kurmak istediklerini ve hiçbir partiye güvenoyu vermeyeceğini tekrarlıyor. Senatoda Merkez Sol 121, Merkez Sağ 117, Merkez 22 ve Beş yıldız hareketi 54 sandalyeye sahip ve çoğunluk için 158 sandalye gerekli. Diğer taraftan yeniden seçime gidilmesi konusunun Cumhurbaşkanının görev süresinin 15 Mayısta doluyor olması ve öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması gerekmesi nedeni ile soru işareti taşıdığını not edelim. Senato Cuma günü toplanacak
Yurtiçinde teknik tarafta 82,500 desteği üzerinde dengeli bir seyirle güne başlayacak olan piyasada, bu seviyenin seans içi harekette önemli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. 82,500 desteği üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketler, devam eden kısa vadeli yükseliş trendi içerisinde 84,200 ve 86,500 dirençlerini test etme potansiyelini koruyacaktır. Bu paralelde 82,500 seviyesini kısa vadeli pozisyonlar için stop loss olarak alıyor ve bu nokta üzerindeki hareketleri yükseliş yönünde izlemeyi sürdürüyoruz.

Hiç yorum yok: