1 Mart 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

ABD’de kamu harcamaları kesintileri konusunun ön plana geçmeye başlamasıyla seansın son iki saati içerisinde etkili olan satış baskısı ile S&P 500 endeksi günü %0.09 eksiyle kapattı. VIX %5.3 yükseldi. ABD’de “sequester” olarak ifade edilen ve bu yıl başında geçici çözüm ile ertelenen kamu harcamaları kesintileri bugün devreye giriyor. Son dakika anlaşma olasılığı olsa da kesintilerin GSYİH’da yavaşlamaya yol açabilecek olması ve dolayısıyla volatilite yaratabilicek olması nedeni ile endişe kaynağı olduğunu hatırlatalım. Dün iki önerinin reddedilmesi ardından Obama’nın bugün Kongre liderleri ile biraraya gelmesi bekleniyor.
Global ekonomideki toparlanma beklentilerinin sorgulanmasına neden olabilecek son açıklanan PMI verileri ile birlikte bir süredir vurguladığımız FED’e yönelik soru işaretleri, ABD’de bugün devreye girecek kamu harcamaları kesintileri ve belirsizlik yaratan İtalya seçimleri ile Avrupa kaynaklı risklerin ön plana geçmeye başlamasıyla birlikte yurtdışı piyasalarda yaşanan satış baskısının, kısa vadeli tepki yükselişleri sonrası, devam etme olasılığını bizce küçümsememek gerekli.

Bu sabah Asya piyasalarında Çin borsası PMI endeksleri ile birlikte satış baskısı altında. Japonya borsası ise %0.41 artışla günü tamamladı. Geçen hafta açıklanan flash PMI verileri ardından bu sabah Çin’de açıklanan resmi PMI rakamının da 50.4’den 50.1’e gerilemesi daha önce bahsettiğimiz global ekonomideki toparlanma beklentilerinin sorgulanmasına neden olabilir. Flash rakamlarda 52.3’den 50.4’e gerileyen HSBC PMI endeksinde ise revizyon olmadığını not edelim.
Bu doğrultuda bugün ABD’de açklanacak ISM imalat endeksi kritik önem sahip. Öncü gösterge olarak izlenen bölgesel endekslerden New York pozitif yönde Philadelphia ise kötü yönde sinyal vermişti, bu doğrultuda veride sınırlı yavaşlama beklentisi hakim.  Dün açıklanan chicago PMI’ı ise 55.6’dan 56.8’e yükseldiğini not edelim. Avrupa’da ise Şubat ayı İspanya ve İtalya PMI rakamları açıklanıyor. İtalya ve İspanya detayları önemli. Ayrıca Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi geneli için açıklanacak revize rakamlar da takip edilecek.
Yurtiçinde ise Pazartesi günü başladığı tepki sürecini global piyasalara relatif güçlü bir seyirle sürdüren IMKB'de, 79,000 seviyesinde bulunan kritik direnç noktasının test edildiğini gözlemliyoruz. Endeksin tepki alımlarını yeni bir yükseliş eğilimine dönüştürebilmesi için 79,000 direncini yukarı kırması gerektiğini düşünüyoruz. 79,000 direnci üzerindeki hareketler, piyasada devam edecek alıcılı seyirle birlikte 80,000 ve 81,200 seviyelerini hedefleyecektir. Gün içerisinde 78,500 üzerindeki seyrin destekleyeceği yükseliş eğilimi kapsamında, 79,000 direncini kıracak hareketlerin kısa vadeli alım yönünde değerlendirilmesini öneriyoruz.

Hiç yorum yok: