11 Şubat 2013 Pazartesi

AKBANK Şirket Analizi

Cazip olmadığından tavsiyemizi indiriyoruz
§  Tavsiyemizi “Endeks Altında Getiri”ye indiriyoruz. Güçlü menkul satış gelirleri neticesinde, Akbank 2013T net kârında güçlü bir büyüme bekliyoruz (yıllık %19), ancak sonrasında, azalan menkul değer stoğuna bağlı olarak menkul satış gelirlerinin düşebileceğini ve kredi-mevduat makasındaki daralmaya bağlı olarak da karlılığın azalabileceğini düşünüyoruz. Hedef fiyatımızı hem beklentilerimizde hem de sermaye maliyetinde yaptığımız değişiklik neticesinde 8,48TL’den 8,30TL’a indiriyoruz (%6 düşüş potansiyeli).
§  Aktiflerdeki değişim hem olumlu hem olumsuz. %17’lik sermaye yeterlilik oranı, düşük kaldıraç ve yüksek varlık kalitesi düşünüldüğünde, Akbank 2013’te güvenli bir tercih olabilir. Ancak, 2012’deki karlılığındaki artışın büyük bölümünü banka menkul satış gelirlerindeki yüksek performansa borçludur. Akbank, stratejik olarak aktifindeki menkullerin payını 2015 itibariyle %29’dan %22’ye düşürmeyi planlasa bile, net faiz marjında sadece %0.1’lik  bir artış öngörüyoruz, zira olası sıkılaştırıcı makro önlemler neticesinde kredilerde büyüme kolay olmayabilir.

§  Yüksek serbest sermaye zorlukları aşmak için önemli. Akbank’ın sahip olduğu 18 milyar TL serbest sermaye, bankanın gerekirse rekabette fiyat belirleyici olmasını sağlayarak büyümeyi hızlandırabilir.
§  Ortak satışı risk oluşturabilir. Sabancı ailesinin veya Citi’nin olası hisse satışı, Rekabet Kurulu kaynaklı yüksek tutarlı bir ceza, zorunlu karşılık artışı veya kredi büyümesini sınırlayıcı sıkılaştırıcı politikalar ve önlemler risk unsuru olurken, ikinci bir not artırımı hisse için pozitif risktir. 
§  Değerleme cazip değil. Akbank, 1,4x 2013T F/DD ve %15,5 sermaye getirisi ile rakiplerine göre %8 primli işlem görmektedir. Karlılıkta ivem kaybı beklentimizle paralel, bu primin makul olmadığını düşünüyoruz.
 
ykb yatırım

Hiç yorum yok: