30 Ocak 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış


ABD'de bilanço ve makro veri akışı ön planda olmaya devam ediyor Güne zayıf yönde başlayan ABD endeksleri günü artıda tamamladı. S&P 500 endeksi FED FOMC toplantısı öncesinde enerji hisseleri öncülüğünde %0.51 yükselişle günü tamamladı. Dolar endeksindeki düşüşle petrol öncülüğünde emtialarda alımlar yaşandı. Çalışanlara getirilen vergilerin etkisiyle Ocak ayında 66.7'den 58.6'a gerileyen tüketici güven endeksi verisine karşı bazı açıklanan bilançolar olumsuz havayı dengeledi.

Bugün piyasalar tsi ile 21:15’te sonuçlanacak FED faiz toplantısını bekliyor. Hatırlanacağı üzere enflasyon oranı %2.5'in üzerine çıkmadıkça ve işsizlik oranı %6.5'in altına gelmedikçe faiz oranlarını düşük seviyede tutmaya devam edeceğini söyleyen FED’in son toplantı tutanaklarında tahvil alımlarının sona erme tarihi ile ilgili tartışmalar sürpriz olmuştu.

Dün açıklanan bilançolardan Ford Motor 4Ç12'de hisse başı 0.31$ beklentilerin üzerinde kar açıkladı. Ortalama beklenti 0.254$ seviyesindeydi. 2012 yılında Kuzey Amerika operasyonlarındaki operasyonel karlılık ve marjlar dördüncü çeyrekte rekor seviyede gerçekleşirken, Güney Amerika ve Asya Pasifik Afrika'da olumlu sonuçlar görüldü, Avrupa operasyonlarında kötü görünüm devam etti. Ford Credit'deki güçlü performans ise devam etti. 2013 yılında şirket operasyonel karlılığın 2012 yılına paralel seviyede gerçekleşmesini bekliyor.


Bu sabah Asya piyasalarında ise Japon Yenindeki zayıflama ile Japonya Borsası %2.28 artışla günü tamamladı. Japonya Başbakanı Abe’nin ve BOJ Başkanı adayı Iwata’nın açıklamaları Yen’deki zayıflamada etkili. Abe, atılan adımların deflasyonu yenmeye ve sürdürlebilir büyümeye ulaşmaya yönelik olduğu, BOJ’ın %2 enflasyon hedefine ulaşmak için gerek adımları en kısa zamanda atacağını vurguladı. Çin Borsası ise %0.5 artıda şu saatlerde. Çin’de basında yer alan haberlerde yetkililerin bankaların kredi-mevduat oranındaki yasal limiti rahatlabileceğine yönelik bazı haberler ön planda. Avustralya’da ise federal seçimlerin 14 Eylül 2013’de yapılacağı haberleri ön planda.

Bugün ABD’de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı için öncü gösterge olarak izlenen özel sektör istihdam göstergesi ADP istihdam rakamları açıklanıyor. Güçlü yönde gelecek rakamlar ekonomi açısından iyi olsa da FED'in son açıklamaları ile birlikte soru işareti de yaratabilir. Ayrıca 4Ç GSYİH büyüme verisi açıklanıyor.  (son dönemin en zayıf rakamı olabilir) Avrupa tarafında ise İtalya ve Almanya’da ihaleler takip edilecek.  Bilanço tarafında ise tsi ile 14:30’da ABD’de Boeing (beklenti: 1.186$) ve 23:00’de Qualcomm (beklenti: 1.125$) finansalları açıklanıyor.

Haftanın geri kalanında ise ABD’de tarım dışı istihdam ve ISM imalat verileri Avrupa tarafında İspanya ve İtalya PMI verileri ön planda olacak. Tarım dışı istihdam rakamında  (beklenti: 160.000 önceki:155.000) son üç aylık ortalama 151.000 seviyesinde bulunuyor. Öncü göstergeler haftalık işsizlik başvuruları, ISM istihdam alt endeksleri ve ADP rakamları istihdam koşullarında ılımlı güçlenme sinyali vermişti.  Ayrıca açıklanacak yıllık rakamdaki revizyon da önemli olacak. Asya’da Japonya sanayi üretimi (global imalatta toparlanmayı yansıtması bekleniyor), Çin’de resmi PMI verisi açıklanacak. Hatırlanacağı üzere öncü gösterge olan HSBC PMI endeksi  24 ayın en yüksek seviyesine yükselerek pozitif sinyal vermişti. Bilanço tarafında ise haftanın geri kalanında Facebook Inc, ConocoPhillips, Exxon Mobil Corp ve Chevron öne çıkan hisseler. 
 
Yurtiçinde 84,200 desteğinin kırılmasıyla başlayan düzeltme hareketinin, dün 80,000 ara destek noktası üzerindeki tutunma çabasının ardından tepki alımlarının hakim olduğunu gözlemliyoruz. Güne bu hareketini sürdürme çabasıyla başlayacak olan piyasada, 81,500 seviyesini ara destek noktası olarak izliyoruz. 81,500 üzerindeki tepki hareketlerinin, 82,500 ve 83,000 seviyelerini hedefleme potansiyelini koruyacağını düşünüyoruz. Zayıf yükseliş denemelerinin yeniden satış baskısı yaratabileceğinin göz önünde bulundurulmasını önerdiğimiz piyasada, 81,500 altındaki hareketlerin ise yeniden 80,750 ve 80,000 seviyesine doğru aşağı baskı oluşturabileceği unutulmamalıdır.

ykb yatırım

Hiç yorum yok: