9 Temmuz 2012 Pazartesi

Karşılık giderleri yerli özel mevduat bankalarının net karını aşağı çekti!

Karşılık giderleri yerli özel mevduat bankalarının net karını aşağı çekti…
BDDK aylık verilerine göre mevduat bankalarının net karı Mayıs’ta yıllık bazda %30, aylık bazda ise %18 artışla TL1.8mr oldu. Esas faaliyet gelirlerindeki güçlü seyir (net faiz gelirleri ve net komisyon gelirleri aylık bazda sırasıyla %7 ve %17 arttı), temettü gelirlerinin üç katına çıkması ve de gerileyen kredi risk maliyeti net karı destekledi. Bu arada, Nis-May’12 ortalamasında sektörün net faiz marjı 1ç12’ye göre 10 baz puan arttı. Banka segmentlerinin May’12 karlarına yıllık bazda baktığımızda da yerli özel mevduat bankalarının karında %2 gerileme, yabancı mevduat bankaları, kamu bankaları ve katılım bankalarının karlarında sırasıyla %96,%85 ve %47 artış göze çarpıyor. Yerli özel mevduat bankalarının göreceli zayıf performansı ise ana itibariyle karşılık giderlerinin yıllık bazda %45 artmasından kaynaklanıyor.
Net faiz marjı aylık bazda 22 baz puan yükseldi…
Aylık net faiz marjı, kredi-mevduat spreadindeki 40 baz puanlık artış ve de menkul kıymetler portföyünün getirisinin 35 baz puan artmasıyla birlikte bir önceki aya gore 22 baz puan yükseldi. Böylece, net faiz gelirleri aylık bazda %7 artarken, Nis-May’12 ortalama net faiz gelirleri 1ç12 ortalamasının %5 üzerinde gerçekleşti. TL kredi-mevduat spreadi ise aylık bazda 36 baz puan arttı.
Ücret & komisyon gelirlerinde artış hızlandı…
Net ücret & komisyon gelirleri yıllık bazda ise %13 artarken; Nis-May’12 ortalama seviyesi 1ç12 aylık ortalamasının %2 üzerinde gerçekleşti. Bu arada, faaliyet giderleri yıllık bazda %20 artarken, Nis-May’12 ortalama seviyesi 1ç12 ortalamasına göre %7 yükseldi. Yılın ilk beş ayı için ise faaliyet giderlerindeki artış %12 ile komisyon gelirlerinin (%9 artış) üzerinde gerçekleşti.
Kredilerde büyüme hızlandı; takipteki krediler oranı 2 baz puan geriledi…
Kredi hacmi aylık bazda %2.6 (TL krediler %1.9 arttı) genişlerken, faiz getirili aktiflerde büyüme  %1.1 oldu. Mevduat hacmi ise %1.3 arttı. Takipteki krediler oranı 2 baz puan düşüşle %2.75 olurken; karşılık giderleri yıllık bazda %2, aylık bazda ise %42 geriledi.

Hiç yorum yok: