31 Temmuz 2012 Salı

Gündem de Neler Var ?

Fed ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) bu hafta, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Avrupa krizinin muhtemelen devam edeceği yorumunda bulunduğu bir ortamda, para politikası toplantılarını gerçekleştirecek. Güney Kore'de sanati üretimi son üç ayda ilk kez düştü. Tayvan'ın gayrı safi yurtiçi hasılası (GSYİH) beklenmedik bir düşüş gösterirken, Japonya'da hanehalkı harcamaları ekonomistlerin tahmininden daha yavaş arttı.

Seul'de Shinhan BNP Paribas Asset Management Co. fon yöneticisi Chu Moon Sung, "Veriler, algıladığımız ekonomik yavaşlamanın teyidiydi" dedi ve "Teşvik tedbirleri ve kilit ekonomilerin politka işbirliğine yönelik beklentiler piyasadaki havayı destekliyor. Avrupa borç krizinin çözümüne yönelik, politika yapıcılardan daha aktif bir retorik görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

ABD ve Almanya Maliye Bakanları'nın Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin açıklamalarını desteklemesiyle endeksler alıcılı seyretti. Merkez bankalarından destek geleceği beklentisiyle Avrupa borsaları günü yükselişle tamamladı. Yılın en büyük yükselişinin kaydedildiği iki günün ardından ABD borsaları eksiye geçti.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's ise Avrupa Merkez Bankası'nın borç krizini çözemeyeceğini savundu.

ABD endeksleri günü aşağı yönlü yatay seyirde tamamladı. Dow Jones endeksi yüzde 0,02 kayıpla 13,073 puanda, S&P 500 endeksi yüzde 0,05 kayıpla 1,384 puanda, Nasdaq endeksi yüzde 0,41 kayıpla 2,945 puandan işlem gördü. VIX endeksi yüzde 7,19 primli 17,90 seviyesinde seyretti. Euro, dolar karşısında yüzde 0,04 kayıpla 1,2257 seviyesinde işlem gördü.

Spot altının onsu yüzde 0,23 primli 1,622 dolarda seyretti. Brent petrolün varili 105,88 dolara geriledi.


 UBS'in net karı, yatırım bankacılığı zararlarının etkisi ile yüzde 58 geriledi.UBS, ikinci çeyrekte 425 milyon CHF kar elde etti. Geçen yılın aynı döneminde ise 1.02 milyar euro kar etmişti. Analistler 1.09 milyar euro kar bekliyordu.

 Bu karşılık piyasa uzmanları politik ve finansal tarafta Drahgi’nin fazla manevra alanı olmadığını belirtiyorlar. Geçtiğimiz hafta yaptığı sürpriz çıkış ile beklentileri de arttıran ECB Başkanı, Goldman Sachs’tan Huw Pill’e göre Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) yolunu izleyecekPill’e göre Draghi’nin Temmuz ayı içinde üçüncü kez varlık alım programını genişleten Japonya’nın yolundan gitmesi muhtemel.Phill, 20 haftadan beri tahvil alımı gerçekleştirmeyen Draghi’nin Perşembe günü yapacağı faiz toplantısında bir sürpriz yapabileceğini kaydetti. Geçtiğimiz hafta beklenmedik cesur bir çıkış yapan ECB Başkanı’nın mevcut yöntemlerin dışına çıkabileceğini ve yasak olan her ülkenin kendi tahvilini alabilmesi önerisini gündeme getirebileceğine dikkat çekti.Goldman’ın raporunda merkez bankalarının özel sektör varlıklarının alınmasının faizleri aşağı çekebileceği beklentisi dile getirilirken bu tür desteğin özel sektörün finans koşullarını da rahatlatabileceği belirtildi. Bu sayede güvenli olmayan banka borçları e kurumsal borçlarında alımına olanak sağlanmış olacak.


Parlak fikri olduğunu düşünen ancak parası olmayan gençlerin kuracağı şirketlere ortak olan 'melek girişimcilere' vergi muafiyeti sağlanacak. Melek girişimci lisansı almak için son iki yılda 200'er bin liralık gelir şartı aranacak. Ancak, finans kurumlarında en az iki yıllık yöneticilik yapanlar da melek girişimci lisansı alarak parasız gençlerin şirketlerine sermaye koyabilecek.
Ünlü ekonomist Paul Krugman, New York Times gazetesindeki köşesinde euro krizindeki son gelişmelere yer verdi. Krugman, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ne derse desin euronun kurtarılabileceğinin şüpheli olduğuna dikkat çekti.

Avrupa Merkez Bankası bu hafta faiz oranlarını ve ekonomiyi canlandırmanın yollarını bulmak üzere toplanmaya hazırlanıyor ancak eski Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, para politikalarının Avrupa'yı kurtaramayacağına inanıyor.

Yunanistan’ın yaklaşık 31 milyar euro'luk yeni kredi dilimini alıp alamayacağına karar vermek üzere Atina’da incelemelerini sürdüren AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan Troyka heyeti, Yunan hükümetinin üzerinde çalıştığı önlem paketi nihai şeklini alana kadar Atina’da kalacak.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, atıl durumdaki binaları alarak yatırım yapanların vergi indiriminden yararlanacağını açıkladı.

Parlak fikri olduğunu düşünen ancak parası olmayan gençlerin kuracağı şirketlere ortak olan 'melek girişimcilere' vergi muafiyeti sağlanacak. Melek girişimci lisansı almak içi n son iki yılda 200'er bin liralık gelir şartı aranacak. Ancak, finans kurumlarında en az iki yıllık yöneticilik yapanlar da melek girişimci lisansı alarak parasız gençlerin şirketlerine sermaye koyabilecek.

Hiç yorum yok: