16 Nisan 2012 Pazartesi

Gündem Neler Var ?

Saat 10.00’da TÜİK’ten gelecek. TÜİK, 2012 yılı Ocak dönemi Hanehalkı İşgücü İstatistiklerini yayınlayacak.

Bu hafta  DOW’da Intel, Johnson&Johnson, Coca Cola, Dupont, Microsoft, Verizone American Express, General Electric ve McDonald’s’ın bilançoları takip edilecek.Citigroup, Goldman Sach ve Morgan Stanley rakamları belirleyici olacak.

Bu hafta G-20’lerin maliye bakanları toplantısı ve 20-22 Nisan tarihleri arasında IMF-Dünya Bankası’nın bahar toplantıları izlenecek. 18 Nisan’da ise TCMB’nin faiz kararı açıklanacak. Merkez Bankası’nın PPK toplantısı sonuçları önem taşıyor.

Avrupalı liderlerin Avrupa Kurtarma Fonu'nu sembolik olan "1 trilyon" dolara çıkarmasının yalnızca 3 hafta sonrasında, İspanya'nın durumuna ilişkin endişeler ülkenin borçlanma maliyetlerini bu yılın en yüksek seviyelerine tırmandırdı. 20-22 Nisan'da Washington'da yapılacak olan Uluslararası Para Fonu IMF'nin bahar toplantısının da ana gündemine bu konunun oturması ve Avrupalı liderlerin, fondan daha fazla para istemesi bekleniyor.

Bernanke, şunları söyledi: “ABD krizin ortaya koyduğu mali denetim ve düzenleme eksikliklerinin ya da yetersizliklerin düzeltilmesi konusunda  kararlı. Son finansal kriz mali istikrarın sürdürülmesinin güçlü para politikası kadar kritik önemde olduğunu ortaya koydu. Krizden önce uzunca bir zaman, mali istikrar genellikle para politikasının küçük ortağı olarak görüldü. Kriz, finansal istikrarın sürdürülmesinin para politikası kadar kritik bir sorumluluk olduğunun altını çizdi.”

ABD'de TÜFE ise beklentilere paralel olarak mart ayında yüzde 0,3, çekirdek TÜFE sırasıyla aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,3 arttı. 

İspanyol bankalarının Avrupa Merkez Bankası'ndan borçlanmaları, Banka'nın 3 yıllık kredileri artırarak bölge bankalarına yönelik desteğini güçlendirmesinin ardından, Mart ayında yüzde 50 artarak rekor seviyeye ulaştı.

Çin ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 8.1 ile beklentilerin altında ve yaklaşık son üç yılın en düşük seviyesinde büyüdü.

Çin para birimi Yuan’ın küresel piyasalarda serbestçe alım satımı için dolar karşısında kademeli olarak dalgalanmaya bırakılması hedefleniyor ancak Çinli yetkililer, tamamen serbestleştiğinde yuanın değerinde meydana gelebilecek hızlı bir değişimin ülke ekonomisine zarar vermesinden endişe ediyor.

Banka, Asya'nın en büyük dördüncü ekonomisi Güney Kore'nin 2012'ye ait büyüme tahminini yüzde 3.7'den yüzde 3.5'e çekti. 

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan 3 aylık dönemde 13.5 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirmeyi programlayan Hazine Müsteşarlığı, Nisan ayının ilk iç borçlanma ihalelerine bu hafta çıkacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olacağını açıkladığı ancak bu tarihten önce yatırım yapanların talepleri üzerine 6 ay daha erkene çekilmesi gündeme gelen yeni teşvik sisteminin geçerli olacağı tarih konusuna Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan açıklık getirdi.

Dünyanın en büyük borsalarından biri olan ve kökleri 1500’lü yıllara kadar giden Deutsche Borsa Grubu’nun (Alman Borsası) özelleştirilmesi gündemde olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) ilgisini ortaya koyduğu belirtildi.

Hiç yorum yok: