5 Mart 2012 Pazartesi

Piyasa Gündem ve Satır Başları

Piyasalar yeni haftaya Çin gerginliğiyle başlıyor. Çin'in ekonomisinin büyüme hedefini bu yıl için yüzde 7.5'e indirdiğini açıklamasının ardından Asya piyasaları satıcılı.MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde satışlar yüzde 1'i bulmuş durumda. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1'in üzerinde kayıpla güne devam ediyor. Diğer taraftan ihracatçı Asya ekonomilerinin merkez bankalarına kur nedeniyle müdahalede bulunması yönünde yaptıkları baskılar da gündemdeki yerini koruyor. Euro/dolar paritesi, geçen haftadan bu yana yaşanan euro bölgesindeki gerginlikler nedeniyle 1.32 seviyesinin de altına indi. Sabah saatlerinde o cephede de seviyeler 1.3190'lı düzeylerde. 

Tayland, Malezya, G.Kore ve Çin gibi ihracat odaklı Asya ekonomileri, kur savaşlarına katıldı. Ülkelerine giren yabancı paradan rahatsız olan şirketler, kura müdahale için merkez bankalarının kapısını aşındırıyor.

2008'deki finansal krizde ABD hükümeti tarafından kurtarılmış olan sigorta şirketi American International Group Inc. (AIG), kurtarılma bedelini geri ödeyebilmek için 6 milyar dolarlık AIA Group Ltd. hissesini, ismi belirtilmeyen kurumsal yatırımcılara satacağını açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama, nükleer silah yapması durumunda İran'a saldırı düzenleneceği konusunda blöf yapmadığını belirtti ve İsrail'e de İran'a vakitsiz saldırmasının yarardan çok zarar getireceği uyarısında bulundu. 

Almanya'da yayınlanan haftalık der spıegel dergısıne konusan kaynaklar avrupa merkez bankası'nın yunanıstan'ın borclarının yenıden yapılandırılması surecınde ozel sektor alacaklılarının katılımının cok dusuk olmasını beklıyor.

Moody's tarafından bugun yapılan acıklamada avrupa merkez bankası'nın ikıncısını gerceklestırdıgı uzun vadelı kredı ıhalesının bolgenın zor durumdakı bankalarının ve euro bolgesı hukumetlerının kredı notları acısından pozıtıf bır gelısme oldugu ıfade edıldı.

Türkiye’nin Rusya, Çin, İran, ABD ve Güney Kore’ye verdiği dış ticaret açığı 2012 yılının ilk ayında 5.2 milyar dolara ulaştı. 5 ülkeye verilen açık, Ocak ayında 7 milyar doları aşan dış ticaret açığının dörtte üçünü oluşturdu.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), borsa şirketlerinin 30 Haziran 2012 tarihine kadar esas sözleşme değişikliklerini ve yönetim kurulu yapılandırmalarını tamamlamaları gerektiği uyarısında bulundu. 

Hiç yorum yok: