26 Ocak 2012 Perşembe

Gündem

  • FED, iki gün süren banka siyaseti toplantısının sonunda tüketici ve müteşebbislere rahatlatıcı yol olarak, 2014 dördüncü çeyreğine kadar faiz hadlerini rekor seviyede düşük tutma kararında olduğunu bildirdi. FED, üç yıldır faiz hadlerini 1.5 yıllık gelecek süreçte, son üç yılda olduğu gibi “0’a yakın” konumda tutabileceğini açıkladı.
  • FED, ABD’de bu yılki ekonomik büyümeye ilişkin tahminlerini düşürdü, ancak işsizlik oranı konusunda biraz daha iyimser bir tablo çizdi. FED, ekonominin bu yıl yüzde 2.2-2.7 büyüyeceğini öngördü. FED’in geçen kasım ayındaki tahminlerinde bu oranlar yüzde 2.5-2.9 düzeyindeydi. FED, ülkedeki işsizlik oranının ise yüzde 8.2’ye kadar düşmesini beklediğini bildirdi. Kasım ayındaki tahmin yüzde 8.5’di.
  • FED, nispeten yumuşak seviyelerde seyreden enflasyon oranında da gelecek üç yılda değişim beklemiyor. Uzun vadeli hedeflere dair açıklamasında ilk kez, enflasyon için yüzde 2 düzeyinde resmi hedef ortaya koyan FED daha önce, enflasyonun yüzde 1.7-2 seviyesinde olmasının kabul edilebilir olduğunu belirtiyordu.
  • Avrupa Merkez Bankası, elinde bulundurduğu Yunanistan tahvillerinden zarar yazması konusunda yapılan baskılara karşı direneceğini açıkladı.Yunanistan'ın tahvillerine yatırım yapan kreditörler ile yaptığı pazarlıklar sürekli olarak gündemdeki yerini korurken, elinde yüklü miktarda Yunan tahvili bulunduran Avrupa Merkez Bankası "Ben özel sektör değilim" diyerek tahviller üzerinden zarar yazmayı kabul etmiyor.
  • Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde alması beklenen  Avrupa İstikrar Mekanizmasının (ESM) kaynaklarının ortak bir potada birleşmesinin  Avrupa'ya güven anlamında çok güçlü bir sinyal olabileceğini söyledi.
  • Imf baskanı chrıstıne lagarde yunanısyan'ın ozel sektor kredıtorlerı ile borclarının yenıden yapılandırılması konusunda arzu edıldıgı ölcude bır anlasma saglayamaması halınde kamu sektoru kredıtorlerının kendı kullandırdıkları kredıler ıcın yapılandırmaya gıtmek zorunda Kalabıleceklerını soyledı.
  • Imf ıngıltere'de son acıklanan verıler 2011 yılının son ceyregınde ekonomının daralma yasandıgına ısaret edıyor olsa da ıngıltere'nın malı guclendırme planına baglı kalması gerektıgını acıkladı.
  • Morgan stanley ceo'su james gorman cnbc televızyonunda yaptıgı acıklamada abd ve avrupa ekonomısı hakkında bu yıl daha ıyımser oldugunu soyledı.
  • Iran'ın, ab tarafından oncekı gun alınan  ıran'dan petrol ıthalatını durdurma kararına, avrupa'ya petrol ıhracatını  durdurarak cevap vermeye hazırlandıgı bıldırıldı.
  • Avrupa’nın önde gelen 5 gazetesinde dün demeci yayınlanan Merkel, sürekli yardım paketleri hazırlanmasının sorunun çözümüne yardımcı olmayacağını vurguladı. Merkel, Almanya’nın yardım konusunda olanaklarının sınırsız olmadığını belirtti. Merkel, “Krizin nedenleri ortadan kaldırılmadan sürekli daha çok para vaadinde bulunmamızın bir anlamı yok. Almanlar kendi ekonomileriyle ilgilenmeli. Abartmakla ne kendimizi, ne de Avrupa’yı kurtarabiliriz” diye konuştu.
  • Ekonomik krizle ilgili yaraların sarıldığını savunan Obama, 1 milyon dolardan fazla kazananların yüzde 30’dan fazla vergi ödemesi gerektiğini söyledi. Obama şöyle devam etti: “ABD ekonomisi vergi reformu dahil pek çok konuda yeni bir atılıma gidecek. 1 milyon dolardan fazla kazananların en az yüzde 30 vergi ödemesi gerekiyor. Ülkede Ar-Ge faaliyetleri desteklenmeye devam edecek. Kıyılardaki potansiyel petrol yataklarının yüzde 75’i sondaja açılacak. ABD’ye 100 yıl yeteceği hesaplanan doğalgaz kaynakları da kullanıma açılacak.”
  • Atina’da reform ve kesinti havasından çok seçim havasının hissedilmeye başlaması Brüksel’in tepkisine neden olurken Yunanistan’ın borcunun silinmesi konusunda özel sektörle yürütülen görüşmelerde istenen ilerlemenin bir türlü sağlanamaması Euro Bölgesi’nin hem Yunan hükümeti hem de kaynak sağlayan bankalar üzerinde ciddi baskı oluşturması sonucunu doğuruyor.
  • Konu hakkında bilgi sahibi kaynakların verdiği bilgi ve şirketin bildirimlerine göre, ABD Senatosu’na bağlı bir alt komite, kara para akladığı iddiasıyla HSBC Holdings PLC hakkında inceleme başlattı.
  • Ünlü spekülatör Soros, euronun çökebileceği uyarısında bulundu. Soros, "İşsizlik ve borç sorunu çözülmezse sokaklarda isyan artar, sınıf çatışması doğar" dedi.
  • Imf, turkıye'nın 2011 yılında % 8.3 buyumesını beklıyor. Imf, turkıye'nın 2012 yılında % 0.4 buyumesını beklıyor.turkıye ekonomısının 2012 yılının 4. Ceyregınde % 0.2 daralmasını beklıyor                                    
  • Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Faiz lobisine karşı sert ve köşeli tedbir alacağız" sözlerinin ayrıntıları netleşmeye başladı. Bloomberg HT'de konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Türkiye'de faiz lobisinin var olduğunu ancak hedefin tanımlanmaması için spesifik konuşmanın doğru olmayacağını söyledi.
  • İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,1 puan artarak, bir önceki aya göre ise 0,8 azalarak yüzde 74,7 seviyesinde gerçekleşti.Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve ocak ayında imalat sanayiinde faaliyet gösteren 2 bin 624 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen imalat sanayinde kapasite kullanım oranı sonuçları açıklandı

Hiç yorum yok: