3 Ocak 2012 Salı

Borsalarda Dün Kapanışlar ve Bu Sabahki Gelişmeler

2011 yılının son ve 2012’nin ilk işlem gününde yurtdışında daha durgun hatta nispeten olumlu havaya rağmen içeride ana gündem TCMB’nın kura doğrudan müdahalesi ile 3,5 milyar doları geçtiği tahmin edilen müdahalesi oldu.

Cuma günü öğle saatlerinde 2,20 seviyelerine ulaşan kur sepeti doğrudan müdahale ile 2,13 seviyelerine düşse de 2,17 seviyelerinden yılı kapattı. 2012’nin ilk işlem gününde de yaptığı açıklama ile kurda iktisadi temellerden kopuk hareketlerin enflasyon beklentisini bozmasına izin vermeyeceğini açıkladı. Açıklamaya rağmen belli ki kurun seviyesinden hoşnut olmayan TCMB, tahminlere göre 500-700 milyon dolarlık doğrudan müdahale yaparak kur sepetini 2,14’lere çekmeyi başarsa da yine 2,17’ler seviyesine ulaştı. Dolar/TL Cuma günü 1,92 seviyelerinden müdahale ile 1,85’lere gerilese de hala 1,88-1,89 bandı arasında tutunmaya devam ediyor.

2011 ağustosundaki dalgalanmadan düne kadar doğrudan ve ihaleler yoluyla piyasaya sattığı doların 14 milyar doları bulduğu tahmin edilen TCMB, piyasadan 25 milyar TL’nin üzerinde para çekmiş olması faiz piyasasında da sıkışmaya neden oluyor. Gösterge tahvil faizi %11,5’e çıkarken, gecelik faizler %12’leri buldu.

TCMB, muhakkak kimsede olmayan data setine sahip olduğundan ve geçmişte yaptığı başarılı operasyonları nedeniyle saygınlığı ve güvenilirliği yüksek bir kurum. Ancak son iki günde yaptığı yüksek montanlı döviz satışına rağmen TL’deki değer kaybının sürüyor olması, piyasalarda tedirginliğin artmasına ve kafaların karışmasına neden oluyor.

Dün ABD piyasaları kapalı iken Avrupa borsaları daha olumlu bir hava içerisinde idiler. Endekslerdeki yükselişler %3’ü buldu. Yükselişte yılın son günlerinde beklentilerden olumlu gelen ABD ekonomik verileri ile Merkel ve Sarkozy’nin 9 ocakta Berlin’de bir araya gelecekleri haberi etkili oldu. Merkel ve Sarkozy’nin, bu ay sonunda gertçekleşecek olan Avrupa Konseyi toplantısı için bir araya gelmesi bekleniyor. Dünya genelinde, başta ABD olmak üzere, tüm piyasalar açık olmadığından tatil havasından tam anlamıyla çıkılmış sayılmadığından dün Avrupa piyasalarındaki havanın kalıcı olup olmadığı bugün daha iyi anlaşılacak. Zira bugün ABD piyasaları açılıyor.

Kısacası; Avrupa’daki soruna dair olası riskleri hala sürdüğü gibi içeride de TCMB’nın son müdahaleleri sonrasında TL’de değer kazancı yaşanmaması ve faizlerde yükseliş; içerideki piyasaların, olumlu havaya bürünmesi için engel teşkil eden gelişmeler. Zira TL’nin değer kaybetmesi hisse senedi fiyatlarını dolar bazında ucuzlatarak yabancı ilgisini çeker ama TL’de aynı anda sıkışır (TCMB müdahaleleri sonraında olduğu gibi) ve faizler artar ise; alternatif maliyet yükseldiğinden hisse senetlerine ilgiyi azaltıcı etkiye neden olur. Bu nedenle bugün banka ekonomistleri ile toplantı yapacak TCMB’nın, bu toplantıda ne gibi beklentiler içerisinde olduğu piyasaların merakla beklediği önemli bir haber olacaktır.

Hiç yorum yok: