2 Ocak 2012 Pazartesi

AVRUPA YENİ YILA KAYGI İÇİNDE GİRİYOR

Avrupa yeni yıla geleceğe yönelik derin kaygılarla girdi. Bir çok ekonomist 2012'de resesyon yaşanacağı uyarısında bulunurken, Avrupalı liderler yeni yılın zorlu geçeceği kanısında. BBC Türkçe Servisinin internet sitesinde yer alan habere göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel Avrupa'nın 'onlarca yıldır tecrübe ettiği en zor sorunlarla karşı karşıya olduğunu' söyledi.

Ancak borç krizinin Avrupa ülkelerini birbirine daha da yakınlaştırdığını kaydetti. Merkel Almanya'nın görece iyi ekonomik performansına karşın 'önğmğzdeki yılın 2011'den daha zorlu olacağını' kaydetti. Almanya başbakanı ortak para birimi euro'yu da savundu. Merkel euro 'günlük hayatı daha kolay hale getirdi, ekonomimizi de güçlendirdi' dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy krizin hala bitmediğini  söylerken, İtalya cumhurbaşkanı daha fazla fedakarlık çağrısında bulundu. Sarkozy ve Merkel Ocak ayı başlarında bir araya gelerek, Aralık  ayında Avrupa Birliği bünyesinde yeni bir mali uzlaşma yönünde alınan kararı hayata geöirmenin yollarını tartışacak.

Borç krizi yüzünden hükümetlerin kamu harcamalarında kapsamlı kesintilere gitmesi ardından Avrupa'da ekonomik büyüme durmuş halde. Liderlerin yeni yıl mesajları BBC'nin ekonomistler arsında yaptırdığı ankette olumsuz beklentilerin dile getirildiği bir sıraya rastlıyor. BBC'nin anketine katılan ekonomistlerin büyük bölümü gelecek yıl  Avrupa'da resesyon yaşanacağını düşünüyor. Euro bölgesinin en büyük ekonomile arasında olan İtalya ve  İspanya'nın borçlanma maliyetleri sürdürülebilirliği sorgulanan düzeylere tırmandı. İtalya'nın dev borçlarının Avrupa'da ikinci bir mali krize yol  açmasından korkuluyor.

Hiç yorum yok: