16 Haziran 2014 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 16 Haziran 2014

Geçtiğimiz hafta Musul’daki gerilimin de etkisiyle yükseliş trendine ara veren BIST 100 endeksi haftanın son gününde %1.03 gerileyerek 79,011 seviyesinden sonlandı. BIST30 endeksi de %0.96 ekside 97,628 puandan haftayı tamamladı. Sanayi (xusin) ve bankacılık endeksleri (xbank) %0.94 gerilerken en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu. Borsa İstanbul’da haftanın son gününde işlem hacmi 3 milyar 341 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, siyasetçiler ve gazeteciler de dahil olmak üzere herkesin para politikalarını eleştirmesinin doğal olduğunu, tamamen şeffaf ve özerk bir merkez bankası oldukları yönünde açıklamalarda bulunduğunu hatırlatalım. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin yayınladığı bir rapora göre, 2013’te toplam 39 milyon kişiyi misafir eden Türkiye turizm sektörü yurt dışında yaşayan vatandaşlarla birlikte bu yıl toplam 43 milyon kişiyi ağırlayacak.  Türkiye'nin ihracatını 152 milyon dolara yükselttiğini vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, marka ve ürünleri dünyada yarım milyara yakın insan tarafından takip edilen TV yapımlarıyla izleyiciye ulaştırmanın önemini dile getirdi. Bugün yurtiçi piyasalarda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın, Konya'da yapacağı "Para Politikaları" konulu sunumu takip edilecekler arasında yer alıyor.  


Şirket haberlerine baktığımızda, İstanbul 4. İdare Mahkemesinin Show TV’nin hisselerinin Ciner Grubu'na satışına yönelik TMSF muvafakatnamesinin yürürlüğünü durdurma kararına karşı Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Mahkeme, Show TV’nin Ciner Grubu'na satışının hukuka ve kamu yararına uygun olduğuna karar verdi. Türkiye İş Bankası ile Güney Kore'nin en büyük bankalarından Woori Bank arasında, iş birliğine yönelik bir mutabakat belgesi imzalandı. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, ekonominin yılın ikinci yarısında ilk yarıya göre iyi olacağını fakat düşen kar marjları nedeniyle para kazanmanın ikinci yarıda daha zor olabileceğini söyledi. Geçtiğimiz hafta Ziraat Bankası, güvenlik sorunu nedeniyle Bağdat'ta bulunan şubesindeki bankacılık faaliyetlerini geçici süreyle durdurduğunu hatırlatalım. Son olarak, Bursa'da 900 Şişecam çalışanının 20 Haziran'da yapılacak grev öncesinde uyarı yürüyüşü yaptığını da ekleyelim.


Yurtdışı piyasalara baktığımızda, ABD'de üretici fiyatları endeksinin, Mayıs’ta beklenmedik şekilde gerilediğini hatırlatalım. Intel Corp.'un sıçrama yapması ve şirket anlaşmalarının, Irak'taki tansiyona yönelik endişeleri gölgelemesiyle ABD hisseleri, haftanın son gününde yükseldi. Buna rağmen ABD hisselerinin haftalık bazda son 2 ayın en kötü performansını gerçekleştirdiğini ekleyelim. Uluslararası Enerji Ajansı, 2014 yılı için küresel petrol talebi tahminini günlük 1.3 milyon varil artışla 92.8 milyon varile yükseltti. Dünyanın ikinci büyük tıbbi cihaz üreticisi Medtronic, İrlanda merkezli Covidien'ı 42.9 milyar dolara satın almayı kararlaştırdı.

Hiç yorum yok: