5 Haziran 2014 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 05 Haziran 2014

Dün güne sert düşüşle başlayan BIST100 endeksi gün içinde artıya geçse de öğleden sonra gelen satışlarla %0.55 geriledi ve 78,384 seviyesinden kapandı. BIST30 endeksi de %0.52 aşağıda 96,436 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.32, bankacılık endeksi (xbank) %1.32 geriledi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN olurken Borsa İstanbul’da işlem hacmi 3 milyar 13 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, ekonomik gündemin nispeten sakin olduğunu görüyoruz. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin açıkladığı verilere göre Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının, bu yılın Ocak-Mayıs döneminde, 2013’ün aynı dönemine oranla %26.31 küçüldüğünü hatırlatalım. Mayıs’ta tüketici fiyatlarının %0.40 arttığını ve yıllık enflasyonun %9.66'ya yükseldiği hatırlatan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, yıllık enflasyondaki artışın belirleyici nedeni olarak gıda ve temel mal fiyatlarının seyri gösterildi. Reel büyümenin düşmesi, artan fonlama maliyetleri ve bankaları etkileyen bir belirsizlik ortamını sebep olarak gösteren uluslararsı kredi derecelendirme kuruluşu Moody's’in 11 Türk bankasının görünümünü negatife indirdiğini hatırlatalım. Yabancı para cinsinden yüksek miktarlı kredilerden kaynaklı risklere dikkat çeken bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's ise bankacılık sektöründeki düzenlemelerin, birçok gelişmekte olan ülkeden daha iyi olduğunu ve sektörün fiyat riskleri ile başa çıkabileceğini belirtti. Son olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), İtalyan bankası Intesa Sanpaolo'nun İstanbul merkez şubesine faaliyet izni verdiğini ekleyelim.


Şirket haberlerine baktığımızda, yıllık 1 milyar TL’lik kâr elde eden ve Türkiye’nin en kârlı şirketlerinden biri olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), satın almalarla büyümek ve yeni ülkelerle ortaklık kurmak için arayışa başladı. Çukurova Gurubu, Turkcell'deki hissesine ilişkin Alfa Grubu'na yapılması gereken ödemenin finansmanı çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Türk Telekom KAP’a yaptığı açıklamayla azami 10 yıl vadeli ve azami 1 milyar dolar karşılığına kadar tahvil ihracı yapmak için çalışmalara başladığını duyurdu. İş Bankası’nın, takipteki kredi porföyünü 44 milyon TL karşılığı Girişim Varlık Yönetimi'ne devrettiğini de belirtelim.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, bugünkü Avrupa Merkez Bankası (AMB) kararı ile aylık istihdam raporu öncesinde ABD hisseleri beklentilerin üstünde gelen hizmet endüstrisi verisiyle yükselirken Avrupa hisselerinin yatay seyrettiğini görüyoruz. Gelişen piyasa hisseleri ise Çin hükümetinin ekonomik büyümeyi sağlamak amacıyla vereceği teşviklerin başarısız olabileceğine dair endişelerle geriledi. ABD Merkez Bankası’nın 12 bölgesinden aldığı verilere dayanarak hazırladığı Bej Kitap raporunda ABD ekonomisinde büyümenin "mütevazı ile ılımlı" arasında sürdüğüne değinildi.

Hiç yorum yok: