4 Haziran 2014 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 04 Haziran 2014


BIST100 endeksi dün günü %0.22 artıda 78,818 seviyesinden sonlandırdı. BIST30 endeksi de %0.13 artışla 96,941 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.73 yükselirken, bankacılık endeksi (xbank) %0.08 geriledi. En çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK olurken Borsa İstanbul’da işlem hacmi 3 milyar 599 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Türkiye İstatistik Kurumu’nunu açıkladığı verilere göre Mayıs ayında %0.7 artması beklenen Tüketici Fiyat Endeksi’nin beklentilerin altında %0.40 artış gösterdiğini belirtelim. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, son 3-4 aydır gelişmekte olan ülkelere tekrar fon akışı başladığını ve büyüme isteyen yatırımcıların tercihlerini yine gelişmekte olan ülkelerden yana kullanacaklarını yönünde açıklamalarda bulundu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, taksit uygulamalarının olumlu sonuçlarını gördüklerini ve taksitli kredi harcamalarında yıl sonuna kıyasla bakiyede azalış gözlemlediklerini açıkladı. Avrasya Bölgesi'nin dünya ekonomisi için önemli olmaya devam edeceğini vurgulayan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Borsa İstanbul olarak, Avrasya entegrasyonunu sağlamak için üzerilerine düşenleri yapmaya devam edeceklerini söyledi. Turhan, aynı zamanda türev piyasaları gelişmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi. Avrupa Birliği'nin (AB) araştırma destek programlarından 79 milyar euro bütçeli Horizon 2020'nin ulusal açılış etkinliği, 4-5 Haziran'da İstanbul'da gerçekleştirilecek.


Şirket haberlerine baktığımızda, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, 31 Mart 2015'e kadar Turkcell ortaklarının genel kurulu toplayıp kendi iradeleriyle yönetim kurulu üyelerini seçemedikleri takdirde genel kurulun da ticaret kanunundan kaynaklanan yetkilerinin SPK'ya intikal edeceğini bu nedenle yaklaşık 10 ay içerisinde ortakların kendi iradeleriyle adım atmamaları durumda kendilerinin harekete geçeceğini ifade etti. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Milli Piyango ihalesi için yönetim kurulunun 25 Haziran'da karar vereceğini ve önümüzdeki 2 ayda genel kurulun yeniden toplanmasının mümkün olacağını açıkladı. TAV Holding CEO’su Sani Şener Atatürk Havalimanı’na yatırım değeri 100 milyon euro olan ilave bir terminal binası yaparak liman rahatlatacaklarını açıkladı.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, Euro Bölgesi'nde enflasyonun, Mayıs ayında beklentiler fazla yavaşlayarak, Avrupa Merkez Bankası (AMB) üzerindeki, fiyatları canlandırmak ve büyümeyi kontrol altına almak için önlem alma baskısını artırdığını görüyoruz. Uluslararası Enerji Ajansı'nın yaptığı çalışmalara göre, yükselen talep, üretim ve işleme tesislerinin yenilenme zorunluluğu gibi etkenler sebebiyle 2035’e gelindiğinde dünyanın enerji ihtiyacını karşılamak 40 trilyon dolara mal olacak.

Hiç yorum yok: