6 Mayıs 2014 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 6 Mayıs 2014

BIST100 endeksi dün genelinde ekside seyretti ve günü %0.53 aşağıda 74,760 puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi de %0.69 düşüşle 91,686 puana geriledi. Sanayi endeksi (xusin) %0.40, bankacılık endeksi (xbank) %0.56 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN olurken Borsa İstanbul’da işlem hacmi 3 milyar 419 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Nisan ayında yıllık bazda çekirdek enflasyon %10.05 ile Ekim 2008'den bu yana ilk kez çift haneyi gördü. Nisan’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) %1.34 yükselirken, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi de (Yİ-ÜFE) %0.09 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında %9.38, yurt içi üretici fiyatlarında da %12.98 oldu. Nisan ayı enflasyon verileriyle ilgili yazılı açıklama yapan Ekonomi Bakanı Zeybekci, enflasyonun önemli olduğunu fakat bugün için Türkiye’de cari açık, büyüme ve işsizliğin daha önemli olduğunu belirtti. Zeybekci, Mayıs-Hazirandan itibaren enflasyonda daha iyi sonuçlar görmeye başlanacağını düşündüğünü de açıkladı. Bankalararası piyasada dolar/TL, Nisan ayı enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından 2.10 seviyesinin altına inerek 10 Nisan'dan beri gördüğü en düşük seviye olan 2.0954'e kadar geriledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bültenine göre bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, bir haftada %0.3 artarak 25 Nisan itibarıyla 1 trilyon 97 milyar 176 milyon TL’ye yükseldi.

Şirket haberlerine baktığımızda, gündemin son derece sakin olduğunu söylemek mümkün. S&P, Arçelik’in uzun vadeli kredi notunu BB+ ve görünümünü 'durağan' olarak teyit etti. Türkiye’nin önde gelen elektronik aletler üreticisi Vestel’in, Zimbabve’ye ihracat için çalışmalar yaptığı bildirildi.  

Uluslararası piyasalara baktığımızda, Ukrayna'da tırmanan gerilim ve Çin'de imalat verisinin üst üste dördüncü ayda da daralması ile, Amerika ve Avrupa hisselerinin haftanın ilk işlem gününde satıcılı seyrettiğini görüyoruz. ABD'de ISM imalat dışı endeksi Nisan'da beklentilerin üzerinde, 55.2 seviyesinde gerçekleşti. Altın, Ukrayna’daki tanisyon nedeniyle yaklaşık olarak 3 haftanın yükseğinden fiyatlanıyor. Bunun yanı sıra buğday fiyatları son bir yılın en yüksek seviyesine tırmanırken petrolde de Ukrayna’nın yukarı yönlü baskısı hissediliyor. Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında mali programa uyması koşuluyla Yunanistan'a ilave yardım taahhüdü verildi. Apple hissesi 2 yılın ardından ilk kez 600 doların üzerine çıktı. Son olarak Avustralya Merkez Bankası’nın politika faizini beklendiği gibi değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan %2.5'te bıraktığını ekleyelim.

Hiç yorum yok: