9 Mayıs 2014 Cuma

Piyasalara Bakış


Dün ECB Başkanı Drgahi’nin açıklamalarını takip ettik. Draghi’nin gerekirse Haziran ayında adım atılabilir yönündeki ifadeleri ile birlkte Haziran ayında faiz indirimine yönelik beklentilerin güçlendiğini gördük. Bu doğrultuda Stoxx 600%1 yükselirken güne güçlü başlayan S&P 500 endeksi ise Ukrayna/Rusya haber akışının da etkisiyle %0.14 ekside günü tamamladı. ABD hisse senetlerinde tepe formasyonu oluşup oluşmadığını izliyouz. (teknoloji hisseleri ön planda). Nasdaq ve biotech şirketleri gibi daha riskli kabul edilen endeks ve grupların daha kötü performans göstermesi dikkat çekici. Ayrıca Russell 2000 endeksinin Kasım 2012’den beri ilk defa 200 günlük ortalamasının altına inmiş olması bizce son derece dikkat çekici. Buna  benzer sinyallerin artması gelişmiş ülkelerdeki bir düzeltme hareketi ve volatilite artışının ön göstergesi halini alabilir.


Ayrıca makro tarafta 26.000 kişi düşüşle 319.000’e gerileyen ve istihdama yönelik pozitif sinyaller üretmeye devam eden haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi ön plandaydı. Ki hatırlatmka gerekirse ABD’de açıklanan makro verilerin toparlanmanın hızı konusunda vereceği sinyalleri buna paralel de ABD faizlerindeki seyri izlemeye devam ediyoruz. ABD’de enflasyonun önümüzdeki dönemde, en önemli gündem maddesi olmasa bile, yavaş yavaş daha fazla konuşulacağını düşündüğümüzü bir süredir belirtiyoruz. Ki beklentileri aşan Mart ayı enflasyon rakamı başta olmak üzere perakende satışlar, ISM imalat,  dayanıklı tüketim mal siparişleri gibi bazı verilerde gördüğümüz güçlü sinyallerin dikkat çekici olduğunu belirtmiştik. Ancak Nisan ayı tarım dışı istihdam rakamı gibi birçok makro verinin güçlü sinyaller içerse de enflasyon beklentilerini hareketlendirecek derecede güçlü olmaması ön planda olan en önemli konuydu. Bu doğrultuda önceki gün ABD’de açıklanan birim işgücü maliyeti rakamları bizce dikkat çekiciydi. Birinci çeyrekte işgücü maliyeti %4.2 artışla %2.8 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti. (önceki:%-0.1)
Gelişmekte olan piyasalara baktığımızda ise MSCI GOP endeksinin ABD faizlerindeki geri çekilme ile nispeten daha olumlu performans göstermeye devam ettiğini  görüyoruz. Gelişmekte olan ülke döviz volatilitesindeki gerilemenin devam etmesi bu görünüme destek oluyor. Ki hatırlatmak gerekirse gelişmekte olan piyasalar düşük volatilite, belirli bant içerisinde hareket eden ABD faizleri ve ECB ve BOJ’dan ek adım beklentisine paralel bir süredir daha olumlu performans gösteriyor. Dün MSCI GOP endeksi %0.43, MSCI Türkiye dolar bazında 1.64% yükseldi.Ancak dün akşam Brezilya ve bu sabah Çin’deki satış baskısını not edelim.
Bu sabah Asya piyasalarında karışık görünümün etkili olduğuınu görüyoruz. Makro tarafta Çin’de gevşek para politikasına açık kapı bırakabilecek yönde beklenenin altında kalan enflasyon rakamları dikkat çekiyor. (son 18 ayın en düşük oranı) Bugün Ukrayna haber akışı piyasaların odak noktasında yer almaya devam edebilir makro tarafta ise ABD JOLTS istihdam verileri dikkat çekebilir. Önümüzdeki haftaya baktığımızda ise  başta ABD Nisan ayı enflasyon rakamları olmak üzere perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerini takip edeceğiz. Ayrıca euro bölgesinde büyüme ve enflasyon rakamları (Draghi açıklamaları sonrası önemi daha da arttı), Çin sanayi üretimi, Japonya büyüme verisi takip edilecek önemli makro veriler olarak sıralayabiliriz.
Yurtiçinde TCMB Başkanı Başçı’nın önümüzdeki aylarda faiz indirimine sinyal veren, kısacası güvercince ifadeler içeren geçen haftaki açıklamaları en önemli gündem maddesi olmaya devam ederken bu hafta açıklanan ve piyasa beklentilerinin üzerinde kalan Nisan ayı enflasyon rakamlarının soru işareti yarattığını gördük ki açıklanan rakamlar para politikasında bir gevşemeye yönelik ciddi sinyaller gelme ihtimalinini azaltabilecek yöndeydi. Baz etkisi nedeniyle önümüzdeki aylarda yıllık manşet TÜFE enflasyonunda çift haneli rakamlar görmemizin olası olduğunu düşünüyoruz.  Yine de TL’nin değer kazanması ile birlikte yüksek enflasyon verisine rağmen piyasada TCMB’den indirim beklentilerinin arttığını görüyoruz.
Diğer taraftan MSCI’ın 14 Mayıs’da açıklayacağı endeks güncellemeleri  ile ilgili haber akışı yurtiçi piyasalarda dikkat çekici olan bir diğer konu.  Burda ön planda olan konu 2009 yılında gelişmiş ülke endeksine alınmak üzere izlemeye alınan ve mevcut durumda gelişmekte olan ülke piyasa endeksinde sırasıyla %15.98 ve %11.98 ağırlığa sahip olan Güney Kore ve Tayvan konusu. Bu olasılığın gerçekleşip gerçekleşmemesi durumunda MSCI GOP endeksinde ağırlıklarda yaşanabilinecek olası değişiklikler ön planda. Ki bu doğrultuda daha önce açıklandığı üzere MSCI Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Mayıs  2014 itibariyle MSCI GOP endeksine dahil olacağını not edelim. MSCI Türkiye’nin  mevcut durumda GOP endeksinde %1.69 oranında ağırlığı bulunuyor.

Hiç yorum yok: