14 Nisan 2014 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 14 Nisan 2014


Geçtiğimiz haftanın son gününde Moody’s’den gelen açıklamaların da etkisiyle satıcılı seyreden BIST100 endeksi %0.57 aşağıda 73,150 puandan haftayı sonlandırdı. BIST30 endeksi ise %0.68 gerileyerek 89,019 seviyesinden kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.02, bankacılık endeksi (xbank) %1.22 düşüş gösterirken haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin haftasonu yaptığı bir konuşma esnasında, Türkiye’de bütün olumlu göstergelerin bulunduğunu bu nedenle de kredi derecelendirme kuruluşlarının yapmış olduğu açıklamaları son derece sığ olarak gördüğünü ifade ettiğini belirtelim. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı "Ekonomik Görünüm ve Para Politikası" konulu sunumu sırasında tüketici kredilerinin büyüme hızının yavaşlamaya devam ettiğini ve 2014 yılında cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözlenebileceğinin tahmin edildiğini ifade etti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, hava ulaşımının 2014’te de rekora koştuğunu, yılın ilk çeyreğinde 31 milyonun üzerinde kişinin uçakla seyahat ettiğini açıkladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bankalar tarafından haksız biçimde alınan hesap işletim ücretlerinin hak sahiplerine iade edilmesi konusunda görüş bildirdi.


Şirket haberlerine baktığımızda, Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları'nda yapılan incelemeler neticesinde 2011-2012 yılları ile ilgili olarak şirkete, toplam 19.8 milyon TL vergi aslı ve vergi ziyaı cezası verildi. İtalyan bir gazetede yayınlanan habere göre İtalyan Merloni ailesinin hisselerini satışa çıkardığı Indesit ile ilgilenen üç büyük beyaz eşya devinden biri de Arçelik.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, S&P 500 ve Nasdaq Bileşik Endeksinin, hisselerin çok yükseldiği görüşünün piyasalara hakim olmasıyla başlayan satışlar nedeniyle Haziran 2012'den beri en büyük gerilemeyi kaydettiğini görüyoruz. IMF bahar toplantılarında, dünya ekonomisinin büyüme hızını artırmanın zorlu bir mücadele olacağı vurgulandı. Aynı toplantı sırasında Almanya'nın ekonomi liderleri, yatırımcılara krizden 4 sene sonra Avrupa ekonomisinde toparlanmanın tamamladığını düşünmek için henüz erken olduğu konusunda uyarıda bulunurken Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Draghi, euronun daha fazla değer kazanmasına izin vermeyeceklerini ifade etti. AMB Başkanının parasal teşvik sinyalleri üzerine euro’nun zayıfladığını belirtelim. Fransa'nın Maliye Bakanı Michel Sapin, Fransa ekonomisinin bu yıl beklentilerden fazla büyüyerek, Avrupa Birliği'nin bütçe açığı hedeflerini tutturmasına yardımcı olabileceğini söyledi. Son olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna'daki durumu görüşmek için acil toplantı yapmasının ardından petrol ve altın değerlendiğini belirtelim.  

Hiç yorum yok: