7 Nisan 2014 Pazartesi

Piyasalara Bakış


Geçtiğimiz hafta ECB Başkanı Draghi’nin güvercince ifadeler içeren açıklamaları ön plandayken, ABD’de başta istihdam rakamları ile birlikte makro veriler, yurtiçinde ise enflasyon rakamlarını ve TCMB Başkanı Başçı’nın açıklamalarını takip ettik. ABD’de açıklanan veriler geneli itibariyle toparlanmanın devamı yönünde işaretler içerse de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam rakamı sonrasında (piyasa beklentilerini aşamamış olmasının da etkisiyle) ABD bono faizlerinde geri çekilmeler gördük.  Yeni rekor seviyelerini test eden hisse senetlerinde ise kar satışları etkili oldu. S&P 500 Cuma günü %1.25 gerilerken, volatilitelerin yükseldiğini gördük.  Olumlu ayrışan gelişmekte olan piyasalarda ise sınırlı kar satışları görüldü. Bu sabah benzer görünüm Asya piyasaları genelinde de etkili. Japonya Borsası %1.87 ekside.

Hatırlatmak gerekirse ABD’den gelen ekonomik süprizlerin olumsuz olduğu son dönemde dahi fazla gerilemeyen ABD faizleri ve doların, önümüzdeki dönemdeki ABD verilerinin güçlü gelmesi durumunda önemli bir yükseliş gösterebileceğini düşünüyoruz. Böyle bir durumda geçmişe nazaran daha yüksekte taban yapıyor izlenimi veren hisse ve bono volatilitelerinde de artış görebiliriz. Ayrıca, fazla dikkat çekmemiş gibi görünse de Jeremy C. Stein isimli FED yönetim kurulu üyesinin bu görevden istifa etmiş olmasının önemli olabileceğini düşünüyoruz. Stein FED içinde finansal istikrar konulu akademik çalışmaları ile tanınan ve FED politikalarının finansal istikrarı daha fazla dikkate alması gerektiği yönünde eleştirilerde bulunmuş bir isim.
Yurtiçinde ise yukarı yönlü risklere işaret eden enflasyon rakamlarında, özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde , önceki ayda olduğu gibi, dokuz göstergenin dokuzunda da yıllk artış olduğunu gördük. Baz etkisi nedeniyle önümüzdeki aylarda yıllık manşet TÜFE enflasyonunda çift haneli rakamlar görmemiz olası. Başçı açıklamalarıın ise bazı beklentilerin aksine para politikasında gevşemeye yönelik sinyaller sürprizler içermemesi ( kısmen şahince) TL’deki değerlenmeye destek oldu. MSCI Türkiye haftayı dolar bazında %5.25 yükselişle kapattı.
Bu hafta ABD’de veri akışı zayıf . Çarşamba günü açıklanacak 19 Mart FED FOMC tutanakları haftanın odak noktasında. Başkan Yellen’ın basın toplantısında ifade ettiği “considerable period” vurgusu doğrultusunda, varlık alım programının sona ermesi lie ilk faiz artışına başlanması arasındaki süreye yönelik ipuçlarını arıyoruz. Diğer taraftan BOE ve BOJ toplantıları ile birlikte ABD’de Michigan tüketici güven endeksi ve ÜFE rakamı,  Almanya sanayi üretimi, Fransa HICP enflasyonu, Çin’de dış ticaret ve enflasyon rakamları bu hafta takip edilecek önemli makro veriler olarak sıralayabiliriz. Diğer taraftan yurtiçinde ise sanayi üretimi ve cari açık rakamı açıklanıyor. Ayrıca geçtiğimiz hafta Türkiye'nin kredi notunda değişikliğe gitmeyen Fitch sonrasında gözler 11 Nisan’da açıklanacak Moody’s’inTürkiye gözden geçirme raporunda olacak. Bugün Erdem Başçı’nın Kayseri sanayi odasındaki konuşması ön planda olabilir.

Hiç yorum yok: