14 Nisan 2014 Pazartesi

ALBARAKA TURK Şirket Raporu


Sektörün küçük oyuncularından olmak manevra alanı sağlıyor
  • Albaraka Türk’ün niş pozisyonu ve katılım bankacılığı modeli 2014 yılında avantaj olacak. Albaraka yönetimi 2013 için %20 kredi ve varlık büyümesi, %4.8 net kar marjı, %10 kar büyümesi, %17 veya üstü özsermaye karlılığı, %2.5 takipteki kredi oranı ve 140 baz puan risk maliyeti öngörüyor. İlk bakıştaki agresif görünebilecek bu öngörüleri bankanın sektöre güre küçük bir oyuncu olması, defansif iş modeli, yönetimin öngörülerini geçmişte gerçekleştirmek konusunda repütasyonu, ve şimdiden sağlanmış olan fonlama sayesinde, sektör için genelde zor bir yıl olmasını beklediğimiz 2014 yılında Albaraka Türk’ün kendini farklılaştırmasını sağlayacağını düşünüyoruz.
  • Bilançoda faiz uyumsuzluğu yok. Türk bankacılık sektörünün kronik problemi olan ve yükümlülüklerin varlıklardan çok daha kısa vadeli olmasından kaynaklanan faiz uyumsuzluğu katılım bankacılığı modelinde yok, çünkü bu modelde mevduat maliyeti kredi getirisinin takibe düşen kredi provizyonu düşülmüş bir fonksiyonu. Bu sebeple yükselen faizlere rağmen Albaraka’nın kar marjını koruyabileceğini düşünüyoruz.  
  • Provizyonların takipteki kredilere oranının yüksekliği güven veriyor. %90da olan provizyonların takipteki kredileri kapsama oranı sektörün %76 olan ve katılım bankalarının %64 olan averajının oldukça üzerinde olması bankayı sektöre gore çok daha defansif bir konuma getiriyor.
  • Fonlamanın büyük kısmı sağlanmış durumda. 200 milyon dolarlık 10 yıllık ikincil sermaye kredi ve 430 milyon dolarlık 2013^de alınan sendikasyon kredisi büyümenin önünü açıyor. SYR oldukça rahat 14.9% seviyesinde.
  • Riskler. Kamu bankalarının katılım bankacılığına girmesi, çok daha geniş olan şube ağları sebebiyle olumsuz olur. Makro senaryonun kötüleşmesi sonucu sektörde kredi kalitesinde bir düşüş, takibe düşen kredi oranında bir artış da karlılığı negative etkiler.
Değerleme güçlü karlılığı dikkate almıyor. Albaraka’nın 2014E F/DD ve F/Ksi 5.4x ve 0.9x ile sektörün çok altında.

Hiç yorum yok: