13 Mart 2014 Perşembe

Piyasalara Bakış


Çin ve Ukrayna endişeleri ön planda olmaya devam ederken dün güne satış baskısı ile başlayan S&P 500 edeksinin tepki yükselişleri ile günü %0.03 artıda tamamladığını gördük. Güvenli liman algılaması ile ABD bonoları ise güçlendi. (10 yıllıklar %2.78’lerden %2.73’lere geriledi.) Gelişmekte olan ülkelerde ise bono piyasasındaki baskı dikkat çekmeye devam etti. CDS’lerdeki yükseliş ön planda. Bu doğrultuda da gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki gelişmelerin önemini koruduğunu belritelim. Hisse tarafında ise MSCI GOP endeksi   günü dolar bazında %1.1 ekside tamamladı. Dün Brezilya’da açıklanan IPCA enflasyon verisinin ise piyasa beklentilerine yakın seviyede önceki aya göre artışa işaret ettiğini not edelim.
 
Bu sabaha baktığımızda ise Asya hisse piyasaları genelinde daha olumlu gönümün hakim olduğunu görüyoruz. Ancak Çin para piyasaları ile ilgili soru işaretleri ön planda olmaya devam ederken, makro tarafta Çin’de son açıklanan zayıf ihracat rakamları sonrasında bu sabah açıklanan zayıf sanayi üretimi rakamının da bu görünümü desteklediğini belirtmekte fayda var. 
 
Bugün makro veri tarafında ABD’de açıklanacak perakende satışlar rakamında, geçen hafta açıklanan ve pozitif yönde sürpriz yapan tarım dışı istihdam verisi sonrasında toparlanmaya yönelik endişeleri hafifileten bir görüntü oluşmuştu. Perakende satışlar rakamının bu görünümü destekleyip desteklemediğini izliyor olacağız. Ayrıca bugün açıklanacak haftalık işsizlik maaşı başvurularındaki seyir de bu bakımdan önemli olabilir. Enflasyon sinyalleri doğrultusunda ithalat fiyat endeksi ve ayrıca FED’de Stanley Fischer, Powell ve Brainard’ın atamaları ile ilgili Senato’daki sunumlar dikkat çekebilecek diğer önemli gündem maddesi olabilir.  
 
Yurtiçi tarafa baktığımızda gelişmekte olan piyasalara yönelik algılama bu doğrultuda da TL’deki gelişmeler ön planda olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan Şubat ayı enflasyon rakamında özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde dokuz endeksin de yıllık bazda önceki aya göre yükseldiğini hatırlatırken, şu ana kadar açıklanan tüm verileri gözönüne aldığımızda ekonominin üretim/arz tarafının yılın ilk iki ayında nispeten gücünü korduduğunu, öte yandan, talep tarafına yönelik verilerin ise zayıflamaya işaret ettiğini düşünüyoruz. Ayrıca dün açıklanan ve 4.9 milyar dolar ile piyasa beklentilerine paralel yönde gerçekleşen cari açık verisini not edelim. Cuma günü ise TCMB beklenti anketini takip ediyoruz.
 
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi piyasalar açısından önümüzdeki dönemde dört konunun önemli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz:
 
1)         ABD verilerinin ne kadar hava durumundan etkilendiği ve bundan sonraki seyri ve bunun ABD’de faiz arttırımı tartışmalarını başlatıp başlatmayacağı
2)         Çin’de alınan tedbirlerin, kredi büyüme hızını da yavaşlatma dahil, devamı ve ekonomisi üzerine etkisi
3)         Japon Merkez Bankası ve Japon Yeni
4)         Gelişmekte olan ülke para birimleri
Bunlar arasında daha kısa vadede, özellikle ABD verilerinin ne kadar hava durumundan etkilendiği ve bundan sonraki seyri ve bunun ABD’de faiz arttırımı tartışmalarını başlatıp başlatmayacağı önemli olacak. ABD ekonomik süprizler endeksine (CESIUSD) baktığımızda 2013 yaz seviyelerine yakın yerlere kadar gerilediğini görüyoruz. Buna rağmen ABD faizlerinin son zamanlarda yatay band içinde kalmış olması dikkat çekici. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinde olduğu gibi ekonomik süprizlerin daha olumluya dönmesi durumunda ABD faizlerindeki yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz. ABD ücretlerindeki seyre baktığımızda ise bizim yılbaşında bahsettiğimiz gibi, ama piyasada büyük oranda göz ardı edilen, ABD enflasyonuna yönelik  soru işaretlerini piyasa gündemine daha fazla taşıyabilir.

Hiç yorum yok: