4 Şubat 2014 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 04 Şubat 2014

Haftanın ilk gününde nispeten sakin seyreden BİST100 endeksi piyasa kapanışına yakın gelen satışlarla %0.30 gerileyerek 61,675 puandan sonlandı. BİST30 endeksi ise %0.13 düşüşle 74,661 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.53, bankacılık endeksi (xbank) %0.94 düştü. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, PGSUS ve HALKB oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, TÜİK tarafından dün açıklanan verilere göre Ocak ayında TÜFE aylık %1.72 artışla 26 ayın en hızlı artışını gösterirken, %3.32 artan ÜFE ise Nisan 2008'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci bir açıklamasında, kalıcı faizin Türkiye’nin büyümesinde ve istihdamında iyi bir faktör olmadığının altını çizdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, TCMB'nin faiz artırımının ardından TL fonlama maliyetinde artış ve ekonomik büyümede beklenen yavaşlama nedeniyle bankaların kârlılığı ve aktif kalitesinde baskı oluşacağını belirterek, bu durumun bankaların kredi notu açısından olumsuz olduğuna dikkat çekti. Son olarak bankacılık sektörü toplam kredi hacminin 24 Ocak itibarıyla bir önceki haftaya oranla %1.84 artarak 1 trilyon 93 milyar 310 milyon TL’ye yükseldiğini belirtelim.

Şirket haberlerine baktığımızda, bir dergi tarafından tarafından gerçekleştirilen "Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası-2014" araştırmasında Akbank’ın üst üste 3. defa "Türkiye'nin En Değerli Banka Markası" olduğunu görüyoruz. Bir gazetesine yer alan habere göre Socar Turkey Başkanı Yavuz, Petkim Limancılık’ta halka arza yönelik hisse satışı düşündüklerini ifade etti. Yavuz aynı zamanda limanlarında hisse devri veya stratejik finansal bir ortaklık için görüşme yürüttüklerini de belirtti.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, dün açıklanan ABD imalat verisinin beklentilerden daha fazla yavaşladığını görüyoruz. Bu veriyi takiben New York Borsası aşağı yönlü hareket etti ve gösterge endeksler Haziran 2013’ten beri en sert düşüşlerine işaret etti. Fed'in düzenlediği bir ankete göre, şirket ve tüketicilerden gelen kredi taleplerinde artış gözlemlendi ve aynı zamanda ABD bankaları kredi standartlarını gevşetti. Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, bu yıl ekonomide kötüleşme olasılığına karşı yapılacak stres testlerinin öncesinde gerçekleşecek bilanço incelemelerinin, testleri zorlaştıracağını ifade etti. Fed’in hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalara değil gerçek ekonomideki toparlanmaya baktığını vurgulayan Dallas Fed Başkanı tahvil alımlarının azaltılmasını durdurmak için bir neden görmediğini ifade etti. Son olarak yenin güvenli varlık talepleriyle dolar karşısında yükselmesiyle Tokyo Borsası’nın sert düşüş kaydettiğini ekleyelim.

Hiç yorum yok: