21 Ocak 2014 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 21 Ocak 2014

Dünü yatay kapatan BİST100 endeksi kapanışta %0.20 artıda 65.763 puandan sonlandı. BİST30 endeksi ise %0.13 yükselişle 80.133 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.05 düşerken, bankacılık endeksi (xbank) %0.10 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, THYAO ve EKGYO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, bugün yurtiçi piyasaların Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararına odaklandığını görmekteyiz. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi yaptığı açıklamalarda, "Merkez Bankası’nın faiz ile ilgili bir arttırıma gitmemesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü faiz artırımı sonuçlanmış bir adım olur ve bu da ekonomimize kalıcı bir fatura oluşturur" dedi. Başbakan Erdoğan, Brüksel’ e hareketinden önce dolarla ilgili sorulan sorulara “Bu olay, 17 Aralık'a bağlanırsa yanlış olur. Bizim atacağımız başka adımlar var, bu adımlarla birlikte de yine normale dönecektir" şeklinde yanıt verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Haftalık Para ve Banka İstatistikleri'ne göre 13 Aralık'ta M3 para arzı bir önceki haftaya göre %0.45 oranında artarak, 911 milyar 140 milyon 282 bin lira seviyesine yükseldi. Dün açıklanan verilere göre, Türkiye’nin kısa vadeli dış borcu, kasım ayında 129,4 milyar dolar oldu. Uzun vadeli borçlardan vadesi gelenler de eklenince bu yıl ödenmesi gereken borç tutarı 168 milyar dolara ulaştı. Ek olarak, Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takas primlerinin (CDS) 251 baz puan ile 18 ayın en yüksek seviyesini gördüğünü belirtelim.

Şirket haberlerine baktığımızda, Rekabet Kurulu’nun cezasına itiraz edeceğini duyuran Tüpraş’tan yapılan açıklamada, cezaya konu olan dönemde küresel kriz sebebiyle fiyatlara 10 kez indirim uygulandığı, söz konusu dönemde pek çok rafinerinin faaliyetini durdurduğu, ancak Tüpraş’ın yaklaşık 850 milyon TL zarar etmesine rağmen faaliyetini sürdürdüğü vurgulandı. Ek olarak, İş Bankası toplamda 5 milyar ABD Doları veya Türk Lirası da dahil diğer para birimlerinde muadili tutara kadar borçlanma aracı ihracı için SPK'ya başvurdu.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, dünyanın en hızlı büyüyen ve en büyük ikinci ekonomisi Çin’den gelen haberleri okuyoruz. Gelen verilere göre Çin’in, 2013 yılında %7.7 büyüdüğü açıklandı. Bunun yanında, Çin Merkez Bankası, yükselen bankalararası faiz oranları karşısında olası bir kredi krizini engellemek için piyasaya likidite enjekte etti. Bunun ardından Çin'de para piyasası oranları 4 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. Uluslararası piyasalar ise bu gelişmeden olumlu etkilendi, Asya hisse senetleri ve MSCI Asya Pasifik Endeksi yükseldi.Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari, Japonya'nın deflasyondan çıktığının söylenilebileceğini, ancak hâlen deflasyona geri düşme riskinin olduğunu dile getirdi. Son olarak, Batı Teksas ham petrolü’nün (WTI), dünyanın en büyük 2. petrol tüketicisi Çin'in yavaşlayan ekonomisinin petrol talebini düşüreceği spekülasyonlarıyla düştüğünü de ekleyelim.

Hiç yorum yok: