21 Ocak 2014 Salı

Piyasalara Bakış


Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta ABD’de çok güçlü olmayan/ karışık verilerle birlikte  S&P 500 endeksi haftayı %0.2 eksiyle yatay seviyede kapatırken, ABD faizlerinde sınırlı da olsa rahatlama görmüştük. Geçtiğimiz haftayı %0.37 seviyesinde tamamlayan 2 yıllık tahvil faizi şu saatlerde %0.38 seviyelerinde işlem görüyor. WSJ yazarı Hilsenrath’ın Ocak toplantısında FED’in tapering’e devam edeceğine dair ifadeleri içeren son yazısı da dolara destek oluyor. FED’in tapering’e başlamasının ardından  özellikle verim eğrisinde kısa taraftaki gelişmeleri izlediğimizi hatırlatalım.
Dün ABD piyasaları tatil nedeni ile kapalıydı. Avrupa borsaları genelinde ise (rekor seviyeleri gören DAX gibi)  sınırlı kar satışlarının etkili olduğunu gördük. Bu sabah ise Asya piyasaları genelinde olumlu hava hakim.  Rekor seviyelerden kar satışları ile geri çekilen Japonya Borsası %0.9 artıda, satış baskısı altında kalan Çin borsası ise Çin Merkez Bankasının likidite enjekte etmesiyle bu sabah %0.7 artıda.
Gelişmekte olan ülkelere baktığımızda ise  MSCI GOP endeksi dün haftaya%0.15 eksi ile yatay seviyede başladı. Benzer şekilde PPK toplantısı öncesinde mSCI Türkiye endeksinin dolar bazında %0.15 ekside günü yatay seviyede tamamladığını gördük.
Bugün günün odak noktasında TCMB PPK kararı yer alıyor. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi her ne kadar bazı piyasa beklentileri arasında yer alsa da (üst bantta 75-100 baz puan artışa gidilmesi gibi) biz TCMB’nin faiz arttırmama ihtimalinin daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Yurtiçinde haftanın önemli olayları arasında ayrıca Başbakan Erdoğan’ın Brüksel ziyareti de yer alıyor. Diğer taraftan Hazine’nin 2015 vadeli kuponsuz tahvil ihracı da takip edilecek bir diğer konu.
Bu hafta geneline baktığımızda ABD’de veri akışı zayıf. İkinci el konut satış rakamı ve ayrıca 4Ç finansallar, euro bölgesinde öncü PMI endeksleri, İngiltere’de işsizlik oranı takip edilecek. Japonya Merkez Bankası toplantısı haftanın önemi konularından biri. BOJ’un 21-22 Ocak toplantısında ECB ardından herhangi bir ek politika adımı atıp atmayacağı merak konusu. Gelişmekte olan piyasalar tarafında Türkiye ile birlikte Tayland (25 baz puan indirim bekleniyor)  ve Macaristan (10 baz puan indirim bekleniyor) merkez bankaları toplantıları da takip edilecek.

Hiç yorum yok: