16 Ocak 2014 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 16 Ocak 2014

Dün gün boyu yön arayışı içerisinde kararsız hareket eden BIST 100 endeksi günü yatay seviyede %0.09 yukarıda 68,134 puandan tamamladı. BIST30 ise %0.02 artışla 83,256 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.44 yükselirken bankacılık endeksi (xbank) %0.35 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, THYAO ve HALKB oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Türkiye İstatistik Kurumu'nun Hanehalkı İşgücü İstatistiklerine göre Türkiye genelinde işsizliğin Ekim 2013’te bir önceki yılın aynı ayına göre 0.6 puan artışla %9.7 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Aynı dönem içerisinde 15-24 yaş grubunu içeren işsizlik oranı ise 1.2 puanlık artarak %19.3’e yükseldi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 6. Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada güven ve istikrar ortamının kıymetininin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini ifade etti. Babacan aynı konuşma esnasında Türkiye’deki işsizliğin yarısının gerekli reformların uygulamaya konulmamasından kaynaklandığını ifade etti. 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi gerçekleşmelerine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelişmiş ülkelerde 2013’te bir önceki seneye göre bir toparlanma yaşandığını ve bunun 2014’te de devam edeceğini ifade etti. Şimşek, 2013’ün tamamında bütçe açığının 18.4 milyar TL olarak gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.


Şirket haberlerine baktığımızda, Emlak Konut GYO’nun 2013 yılında yaklaşık 6 milyar TL’yi bulan performansı ile hasılatta son 10 yılın zirvesine çıktığını görüyoruz. TAV CEO'su Sani Şener’in, Dalaman ve Bordum Havalimanı ihalelerine gireceklerini açıkladığını görüyoruz. DHMİ Genel Müdürlüğü’nün de Milas-Bodrum Havalimanı işletme devri ihalesinin 21 Mart'ta gerçekleşeceğini duyurduğunu da bildirelim. Şişe Cam Genel Müdürü Kırman, iştirakleri Paşabahçe'nin halka arzı için piyasanın şu an cazip olmadığını, 2014 yılında yeni yatırımlar konusunda temkinli bir strateji izleyeceklerini ifade etti. Aksa Enerji Genel Müdürü Cüneyt Uygun, 2013’te sabit kalan serbest piyasa elektrik fiyatlarında 2014’te de ciddi artış beklemediğini, buna karşılık, tüketicilere yönelik tarifeli satışlarda fiyat artışı beklediğini söyledi.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD'de New York Fed imalat sanayi endeksinin Ocak ayında beklentilerin üstünde, 12.51 seviyesinde gerçekleştiğini ve Aralık ayı üretici fiyatları endeksinin de beklentilere paralel, %0.4 oranında yükselmiş olduğunu hatırlatalım. Dünya Bankası'nın küresel büyüme beklentilerini yukarı çekmesinin etkisiyle S&P500 Endeksi sıçrama yaparak 2014'teki kayıplarını sildi. IMF Başkanı Lagarde’ın, gelişmiş ekonomileri küresel toparlanmayı tehdit edebilecek deflasyona karşı uyardığını görüyoruz. Japon şirketlerinin yeni yatırım, dağıtım kanalları ve diğer altyapı alanlarında ilerlemesiyle Japonya'da Kasım ayına ait makina siparişleri son 5 yılın zirvesine yükseldi. Çin'in ABD Hazine tahvili varlıklarının 12.2 milyar dolar yükselerek 1.317 trilyon dolara ulaştığını ve bu rakamın rekor seviye olduğunu belirtelim. Son olarak Fed'in yayımladığı Bej Kitap'ta, ülkenin büyük kısmında "ılımlı" bir büyüme gözlemlendiği belirtildi.

Hiç yorum yok: