23 Aralık 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 23 Aralık 2013

Geçtiğimiz haftanın son gününü hareketli ve yön arayışı içinde geçiren BIST100 endeksi %0.68 yükselişle 69,573 puandan sonlandı. BIST30 endeksi ise günü %0.87 artışla 84,845 puandan tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.03 düşüş, bankacılık endeksi (xbank) ise %2.20 yükseliş gösterdi. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla HALKB, EKGYO ve GARAN oldu. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama %6.07 geriledi.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, IMF’nin, Türkiye'nin kısa-orta vadeli dış politikalarında, kırılganlıklara odaklı seyir izlemesi gerektiğini söylediğini görüyoruz. Bunun yanında, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda, 121 ret oyuna karşı 318 oyla kabul edildi. Son olarak, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in, “2014 Görünümü: Türk Bankaları" raporu ile Türk bankalarının kısa vadeli zorluklarla başa çıkabilecek kadar sağlıklı olduğunu belirttiğini hatırlatalım.


Şirket haberlerine baktığımızda,.son günlerde yaşanan olaylar ile ilgili Halkbank’tan yapılan açıklama ile bankanın tüzel kişiliğinin emniyet ve yargı tarafından herhangi bir soruşturma kapsamına alınmadığı belirtildi.  Ayrıca, Türkiye ve bölge ülkelerde gerçekleştirdiği havalimanı projeleri ile kısa sürede büyüyerek sektör liderleri arasına giren TAV İnşaat, bu alanda dünyanın en büyük ikinci şirketi oldu. Son olarak, Borsa Yatırımcılar Derneği Başkanı Ali Bahçuvan’ın, Halkbank hisselerinde açığa satışın durdurulması gerektiğini söylediğini belirtelim.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD Başkanı obama’nın, 2014 yılının Amerikan ekonomisi için atılım yılı olacağını savunduğunu görüyoruz. Fed Boston şubesi başkanı Eric Rosengren ise, ABD ekonomisinin toparlanmakta olduğunu ve tahvil alımlarının 2014 sonlarında bitirilmesi gerektiğine inandığını söyledi. IMF Başkanı Lagarde da, ABD ekonomisinin önümüzdeki yıl daha fazla büyüyeceğini belirterek, ABD'nin büyüme tahmininin yükseltileceğini belirtti.  Bunun yanında, Japonya Başbakanı Shinzo Abe’in, bir yandan dünyanın en büyük borç seviyelerinin artışını kontrol altına almaya çalışırken diğer yandan sosyal güvenlik, savunma ve kamu harcamalarını artırmaya çalışması üzerine, Japonya önümüzdeki mali yıl için rekor büyüklükte bütçe açıkladı. Japonya’da ayrıca, GSYİH'nın 2014 mali yılında %1.4 artmasının beklendiği açıklandı. Bu haberlerin dışında, Çin merkez Bankası'nın, piyasalara üç günlük sürede 300 milyar Yen'in üzerinde fon enjekte edildiği açıklamasının ardından, bugün Çin para piyasasında faizler güne düşüşle başladı. Son olarak ise, Yunanistan'da parlamentonun yeni emlak vergisi yasasını onayladığını bildirelim.

Hiç yorum yok: