23 Aralık 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz hafta FED’in 85 milyar dolar tutarındaki varlık alım programında Ocak ayında 10 milyar dolar tutarında kesintiye (“tapering”) başlayacağına dair açıklamaları sonrası ABD piyasalarında özellikle bono piyasalarındaki  gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. FED’in açıklamaları sonrası önemli direnç seviyelerini test eden ABD 10 yıllık faizi sınırlı yükseliş yönünde tepki verirken, tapering’e başlanılması ile birlikte getiri eğrisinde kısa taraftaki seyrin daha ön planda olabileceğini not etmekte fayda var.
Diğer taraftan FED’in “tapering” kararı ve açıklamaları sonrasında düşük faiz politikasından çıkışa yönelik sinyaller için önümüzdeki dönemde açıklanacak istihdam ve enflasyon verilerinin önemi daha da arttı ve bu bağlamda özellikle kırılgan ve bazı içsel dinamikleri nedeni ile ayrışma olasılığı yüksek olan bazı gelişmekte olan piyasalar için volaltilite yaratma olasılığının daha da yükseldiğini söyleyebiliriz.

Geçtiğimiz haftaya baktığımızda S&P 500 endeksi FED sonrası %0.42  yükselirken MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksinin dolar bazında %0.42 gerilediğini gördük. Diğer taraftan ABD’de makro veri tarafında 3Ç büyüme rakamındaki yukarı revizyon dikkat çekerken büyüme yönlü fiyatlamaların etkili olmaya devam ettiği S&P 500 endeksi Cuma günü 1818 ile yeni rekor seviyeleri gördü, ABD 10 yıllıkları ise Cuma günü %3 civarındaki Eylül ayı zirvelerinden döndü ve %2.9’un altına kadar geriledi.
Bu sabah ise Asya piyasaları genelinde karışık görünüm hakim. Japonya %0.07 sınırlı artıda. Bir süredir gecelik fazilerdeki yükselişin soru işareti yarattığı Çin yatay. Endonezya’daki satış baskısı ise dikkat çekiyor. Endonezya para birimindeki devam eden değer kaybını not etmekte fayda var.
Bu hafta geneline baktığımızda makro veri tarafında ABD’de dayanıklı tüketim mal siparişleri ve tüketim harcamaları, İtalya ve İspanya’da açıklanacak enflasyon rakamları, İngiltere PMI imalat, Asya’da Japonya’da sanayi üretimi ve enflasyon rakamları ön planda olabilir.  Bugün ise ABD’de Chicago FED, Kişisel gelirler ve harcamalar ve Michigan tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.
Yurtiçinde TL’deki gelişmeler bu doğrultuda da TCMB politika uygulamaları ön planda olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda 24 Aralık’ta açıklanacak 2014 yılı Para Politkası raporu haftanın odak noktasında.  Diğer taraftan TCMB’nin son toplantısında da likidite şartlarında sıkılaştırıcı adımlarına devam etmesi ardından, Cuma günü ise döviz kurlarında aşırı oynaklık gözlenen günlerde döviz satım ihalesinde minimum tutarın 10 katına kadar artırılabileceğini açıkladığın not  edelim. TCMB’nin bugünkü  minimum  döviz satış tutarı ise 250 milyon dolar seviyesinde.

Hiç yorum yok: