19 Aralık 2013 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 19 Aralık 2013

Dün gün boyunca dalgalı seyreden BIST100 endeksi günü %0.66 artışla 71,417 puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi ise günü %0.90 artışla 87,152 puandan tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.28 düşüş, bankacılık endeksi (xbank) ise %1.18 artış gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla HALKB, EKGYO ve GARAN oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Dünya Bankası’nın, Türkiye ekonomisinin yüksek dış finansman ihtiyacı ve küresel risk iştahındaki sert değişikliklere karşı kırılganlık sebebiyle 2014’te potansiyelinin altında büyüyeceğini belirterek, gelecek yıl için %4.5 olan büyüme beklentisini %3.5’e revize ettiğini okuyoruz. Borsa İstanbul, Avrasya borsaları arasında bölgesel bir ağ kurulmasına yönelik hedefleri doğrultusunda Bakü, Kırgız ve Saraybosna borsalarının ardından Karadağ Borsası'nın sermayesine %24.38 oran ile ortak olduğunu açıkladı. Ek olarak, TCMB’nin dün, 25 Aralık vadeli ve 500 milyon lira tutarlı miktar yöntemiyle repo ihalesi açtığını ve ihaleye 4 milyar 682 milyon liralık teklif geldiğini ekleyelim.


Şirket haberlerine baktığımızda, Halkbank Sırbistan'da bankacılık sektöründeki satın alma fırsatlarının değerlendirilmesi için genel müdürlük makamına yetki verdiğini duyurdu. Koç Holding ve İtalyan Fiat ortaklığı olan Tofaş’a yapılan vergi incelemesi sonucunda, gecikme hariç olmak üzere toplam 67.5 milyon lira vergi aslı ve cezası kesildi.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD Merkez Bankası Fed’in, 85 milyar dolar tutarındaki aylık tahvil alım programında 10 milyar dolarlık azaltmaya giderek 75 milyar dolara düşürdüğünü görüyoruz. Kararın ardından açıklama yapan Fed Başkanı Ben Bernanke, merkez bankasının ilerleyen toplantılarda, ekonominin performansına bağlı olarak, varlık alım hızını azaltmaya devam edebileceğini söyledi. Kararın ardından  ABD Hazine tahvilleri, uluslararası benzerlerine kıyasla 6 yılın en düşük seviyesinden fiyatlanırken,  S&P500 ve Dow Jones endeksleri rekor yüksek seviyelerden kapandı. Dolar dalgalı bir seyir izlerken, uluslararası piyasalar ise denge arayışında güne başladı.

Hiç yorum yok: