20 Aralık 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

FED’in Ocak ayında tapering’e başlayacağına dair açıklamaları sonrası ABD piyasalarında özellikle bono piyasasındaki gelişmeleri izliyoruz. Bu doğrultuda dün özellikle ABD 5 yıllık bono faizlerindeki artış dikkat çekiciydi. Hisse tarafında ise S&P 500’de küçük ve orta büyüklükteki hisselerdeki ve ayrıca GYO gibi faizlerdeki artışa duyarlı sektörlerdeki satış baskısı dikkat çekiciydi. S&P 500 endeksi dün günü %0.06 eksiyle 1809 seviyesinden tamamladı.  FED sonrası gelişmekte olan piyasalar tarafında ise ülke döviz kurlarının baskı altında kaldığını gördük. MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksi dün dolar bazında %0.2 geriledi.
Bu sabah Asya piyasaları genelinde de zayıf görünüm hakim. Çin %1.9 ekside. Çin piyasalarında bir süredir gecelik faizlerdeki yükselişin soru işareti yarattığını hatırlatalım. Ayrıca bu sabah S&P’nin euro bölgesi kredi notunu düşürdüğünü de not etmekte fayda var.

Diğer taraftan dün ABD’de açıklanan zayıf makro veriler  (işsizlik maaşı başvuruları ve konut verileri ) soru işareti yaratmış olsa da mevsimsellik ve oynaklık gösteren rakamlar olması nedeni çok net gösterge olmadıklarını belirtelim.  Ki istihdam rakamına yönelik öncü gösterge olarak izlenen haftalık haftalık işsizlik maaşı başvuruları Aralık ayının ikinci haftasında 10.000 kişi artarak 379.000 seviyesinde beklentilerden kötü yönde gerçekleşti. (beklenti: 336.000)  Hatırlanacağı üzere işsizlik maaşı başvurularında bir önceki haftaki rakamlar sert yükselişle Aralık ayının ilk haftasına yönelik negatif sinyaller vermişti. Veri Aralık ayının ikinci haftasında da beklentilerin aksine artışa işaret ederek Mart ayından sonraki en yüksek seviyeye ulaştı ve istihdam rakamlarına yönelik olarak zayıf sinyaller verdi.
Dün de ifade ettiğimiz gibi FED’in “tapering” kararı ve açıklamaları sonrasında makro verilerin önemi daha da arttı ve diğer bir ifade ile FED açıklamaları önümüzdeki dönemde açıklanacak makro verilerin (özellikle enflasyon ve istihdam ) riskli varlıklar üzerinde volatilite yaratma olasılığını artırdı. Bu doğrutluda da önceki aylarda piyasalar açısından önemli bir barometre olarak izlenen ABD 10 yıllık bono faizleri kadar önümüzdeki dönemde 2 yıllık bono faizlerinin de önemli hale gelebileceğini düşünüyoruz.
Yurtiçinde ise TL’deki gelişmeler bu doğrultuda da TCMB politika uygulamaları ön planda olmaya devam ediyor. TCMB’nin son toplantısında likidite şartlarında sıkılaştırıcı adımlarına devam ettiğini gördük. TCMB’nin 23 Aralık’taki minimum döviz satış tutarını 100 milyon dolardan 250 milyon dolara yükselttiğini de not edelim. Dün kurdaki baskı ile birlikte MSCI Türkiye endeksinin dolar bazında %4.3 gerilediğini belirtelim.

Hiç yorum yok: