10 Aralık 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 10 Aralık 2013

Haftanın ilk gününe alıcılı başlayan BIST100 endeksi, özellikle holding hisselerine yoğunlaşan alışlarla günü %1.16 yükselişle 74,232 puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi ise günü %1.08 artışla 90,376 puandan tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %1.93, bankacılık endeksi (xbank) ise %0.04 çıkış gösterirken toplam işlem hacmi 2.2 milyar TL oldu. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve EKGYO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki aya göre %3.1 daraldığını görüyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dün yaptığı açıklamayla düzenli fonlanma yapılan günlerde açılacak döviz satım ihale tutarını en az 20 milyon dolardan en az 50 milyon dolara yükselttiğini duyurdu. Borsa İstanbul AŞ yetkililerinin yaptığı yazılı açıklamaya göre, Nasdaq OMX ile bu ay içinde imzalanması beklenen stratejik işbirliği anlaşmasının imza töreni 31 Aralık'ta yapılacak Olağanüstü Genel Kurul'da alınması gereken bazı kararlar nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.


Şirket haberlerine baktığımızda, Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, TÜPRAŞ ve OPET hakkında yürüttülen “Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu İhlal” konulu soruşturmaya ilişki kamuoyu bilgilendirmesinin, 14 Ocak'taki sözlü savunma toplantısından 1 hafta ya da 10 gün sonra yapılacağını açıkladı. Bunun yanında, Vakıf B Tipi Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklığı mevcut 15 milyon TL olan sermayesinin 5 milyon TL bedelli artırılarak 20 milyon TL'ye çıkarılması için Yön. Kur. kararı alındığını Kap’ta duyurdu. KAP’a yapılan açıklamaya göre Doğuş Otomotiv, Doğuş Holding ve Garanti Yatırım Menkul Kıymetler’in, Garanti Yatırım Ortaklığı'ndaki hisselerinin satmak için olası alıcılarla görüşmelere başladığını da ekleyelim.

Yurtdışı haberlerine baktığımızda, dün, St. Louis Fed Başkanı James Bullard, tahvil alımlarının azaltılma ihtimalinin, iş gücü piyasasındaki ilerleme ile birlikte daha yüksek hale geldiğini ve herhangi bir azaltmanın düşük enflasyon hesaba katılarak mütevazı bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya ilk fırsatta başlaması gerektiğini belirtti. Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici, Avrupa'nın, finansal sistemi adına "gerçek bir devrim" olacak Almanya ile bankacılık birliği anlaşmasının eşiğinde olduklarını ifade etti. Çin'de sanayi üretimi beklentinin altında büyüme kaydederken, perakende satışlar sürpriz şekilde hızlandı. Ek olarak Almanya'da sanayi üretiminin Ekim ayında beklenmedik bir şekilde düştüğünü ve düşüşünü ikinci aya taşıdığını belirtelim.

Hiç yorum yok: