31 Aralık 2013 Salı

SEKTÖR ve ŞİRKET HABERLERİ

Türk Hava Yolları – NÖTR; Endeksin Üzerinde Getiri – 2014 yılına ilişkin bütçe rakamlarını açıkladı. Şirket 2014’de 59.5mn yolcu (26.2mn iç, 32.3mn dış hat), %78.8 doluluk oranı, yurtiçi bilet fiyatlarında TL bazında %2 gerileme, yurtdışı bilet fiyatlarında Euro bazında %1 artış, yakıt dışı birim giderlerinde dolar bazında %2  artış, personel sayısında %18 artış beklerken, toplam ciro tahminini de 11.4 milyar dolar olarak açıkladı. Yolcu sayısı kabaca beklentimize paralel iken doluluk oranı %78.6’lık beklentimizin çok hafif üzerindedir.Yurtdışı bilet fiyatlarındaki artış beklentisi ise beklentilerimize göre biraz daha iyimser, 11.4 milyar dolarlık ciro tahmini ise beklentimize paraleldir.
 
Şişe Cam – NÖTR; Endeksin Üzerinde Getiri – ve Anadolu Cam – NÖTR; Endekse Paralel Getiri – tapu devir işlemlerinin tamamlanması sonrası Topkapı arazisinin satım bedeline ilişkin tutarları İş GYO-Nef Gayrimenkul ortak girişiminden tahsil ettiklerini açıkladılar. Böylece Anadolu Cam’a 295.5mn TL nakit, Şişe Cam’a ise 24.5mn TL nakit girişi oldu. Anadolu Cam ve Şişe Cam satıştan sırasıyla 100mn TL ve 110mn TL (konsolide) kar elde edeceklerini açıklamışlardı - bu tutarlar 2013 finansallarına kaydedilecek.  
 
Türk Traktör – NÖTR; Endekse Paralel Getiri –, Otokar – NÖTR; Öneri Yok – ile imzalanan montaj hizmet sözleşmesinin 30 Haziran 2014 tarihine kadar yenilendiğini açıkladı.
 
Tofaş – NÖTR; Endekse Paralel Getiri – Vehbi Koç Vakfı’na 4.0mn TL bağışta bulunacağını açıkladı. Şirketin 9A13 itibariyle 845mn TL net borç pozisyonu bulunmaktaydı. Bağış tutarı şirket için yaklaşık 430mn TL ‘lik 2013 net kar tutarımızla karşılaştırdığımızda ciddi bir büyüklük ifade etmemektedir.
 
HAVACILIK SEKTÖRÜ – DHMİ, Dalaman Havalimanı’nın işletim haklarının devri için 7 Mart 2014’de açık artırma usulüyle bir ihale düzenleneceğini açıkladı. Dalaman Havalimanı 2012 yılında 3.8mn yolcu (yıllık %2 artış), Ocak-Kasım 2013 döneminde ise 4.0mn (yıllık %6 artış) yolcuya hizmet vermişti (%80’i yabancı yolcu). TAV Havalimanları’nın – NÖTR; Endekse Paralel Getiri – ihaleye ilgi göstermesi beklenmektedir. Hatırlanacağı gibi TAV’ın ana operasyonu olan İstanbul Atatürk Havalimanı ya şehrin yeni havalimanı devreye girdiğinde ya da en geç 2021’de imtiyaz antlaşması sona erdiğinde kapatılacağından şirket toplam varlığının önemli bir kısmını kaybedecektir. Bu nedenle yeni ihalelerde elde edilecek başarılı sonuçlar TAV’ın gelecek performansı açısından önem arz etmektedir. 
 
Tofaş – NÖTR; Endekse Paralel Getiri – 16 Aralık’ta yaptığı açıklamada duyurduğu Vergi Denetim Kurulu tarafından 2008-2009-2010 mali yılları ile ilgili inceleme sonucunda ilgili dönemlere ait olarak kendisine kesilen 67.5mn TL vergi cezasının 18.2mn TL artırılarak 85.7mn TL’ye çıkarıldığını bildirdi. Tofaş söz konusu ceza ile ilgili uzlaşma dahil tüm yasal haklarını kullanacağını belirtmişti. 
 
TSKB – NÖTR; Endeksin Üzerinde Getiri – Islami Kalkınma Bankası’ndan hazine garantili 220 milyon dolar tutarında kaynak sağladı. Kredi enerji ve enerji verimliliği alanlarında kullandırılacak.
 
BANKACILIK SEKTÖRÜ – NÖTR: BDDK’nın kredi kartı kullanımını ve tüketici borçlanmasını sınırlandırmayı hedefleyen düzenlemeleri Resmi Gazete’de yayınlandı. Yasanın uygulanmasına 1 Şubat’ta geçilecek. Yasa ile i.) akaryakıt ve fıda harcamalarında kredi kartlarına taksit olmayacak ii.) taksit süresi satın alımlarda ve kredi kartından nakit çekimlerde 9 ay olarak sınırlandırılacak iii.) taksitli ihtiyaç kredilerinde azami taksit sayısı 36 ay olacak iv.) araç kredilerinde azami taksit sayısı 48 ay olacak v.) konut teminatlı tüketici kredilerinde kredinin tutarı konut değerinin %75’ini aşamayacak.

Hiç yorum yok: