17 Aralık 2013 Salı

Piyasalara Bakış


FED’in çıkış stratejisine yönelik gelişmeler hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalar için en önemli konu olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda FED’in yarınki FOMC toplantısında alacağı karar ve yapacağı açıklama piyasaları şekillendirecek en önemli gündem maddesi iken öncesinde bugün TCMB PPK toplantısı odak noktasında olacak.
TCMB’nın Başçı’nın son açıklamalarında da vurguladığı üzere faiz koridorunda ve politika faizinde ve ayrıca diğer politika araçlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor.  Hatırlatmak gerekirse Merkez  Bankası Kasım toplantısında aylık repo ihalelerini durdurmuştu. 24 Aralık’ta ise haftalık repo ile fonlamada yapılacak değişikliklere yönelik (bir haftalık repo faizi ile yapılan fonlamanın TL zorunlu karşılık yükümlülükleri ile ilişkilendirilmesi) çalışmanın detaylarının açıklanacağını not edelim.

FED’in Aralık toplantısında ise varlık alım porgramında kesintiye (“tapering”) başlama olasılığını gözardı etmemek gerektiğini düşünüyoruz. Olası bir kesinti durumunda kesintinin derecesi ve/veya FED’in önümüzdeki döneme ilişkin bir yol haritası çizip çizmeyeceğine yönelik detaylar (özellikle de düşük faiz politikasından çıkışa yönelik detaylar) özellikle de gelişmekte olan piyasalar gibi riskli varlıklar açısından oldukça önemli olabilir. “Tapering”’de Mart ayına yönelik beklentiler ağırlığını korusa da, tarım dışı istihdam rakamı sonrasındaki son anketlere göre Mart ayına yönelik beklentilerin azaldığını,  Aralık ayı beklentilerinin ise yükseldiğini belirtmekte fayda var. 
FED’in Aralık veya Ocak’ta varlık alım porgramında kesintiye başlaması ama bunu faizlerin uzun süre düşük kalacağı (yeni enflasyon ve işsizlik oranı eşikleri vererek) vurgusu ile yapması olasılığı bizce yüzde ellinin üstünde.
Volatilitelerin düşük seviyelerden yükselmeye başlamış olması ve bazı küresel benchmark sayılabilecek endekslerin rekor seviyelerde kalmaya devam etmesi nedeniyle hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda özellikle gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz.
Geçtiğimiz hafta hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasaların satış baskısı altında kaldığını görmüştük. Kasım ayında yeni rekor seviyeleri gören ve zirve seviyelerinden kar satışları ile geri çekilen küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi geçtiğimiz haftaki satış baskısı ardından bu haftaya tepki yükselişleriyle başladı. Tepki yükselişlerinin devam edip etmeyeceği FED’in yarınki açıklamalarındaki detaylara bağlı. S&P 500 endeksi dün %0.63 artışla 1786 seviyesinden günü tamamladı. Russel 2000 ve teknoloji hisselerindeki toparlanma ön plandaydı. Fakat ABD hisse senedi endekslerinin yükselirken VIX’in de artmaya devam bizce ilginç bir detay.
Bu sabah ise Asya piyasaları genelinde de tepki yükselişleri görüyoruz. Güne güçlü yönde başlayan Japonya Borsası %0.8 artıda.. Gelişmekte olan Asya piyasaları ise Çin hariç artıda. Çin ise %0.49 ekside şu saatlerde
Bugün İngiltere enflasyon rakamları , euro bölgesinde Kasım ayı revize enflasyon rakamı ve Almanya ZEW endeksi takip edilecek. ABD’de ise FED öncesi Kasım ayı TÜFE verisi dikkat çekebilir. Haftanın geri kalanında ise ABD’de 3Ç revize büyüme rakamı, Almanya IFO endeksi  Ayrıca yarın Hindistan Merkez Bankası faiz toplantısı (25 baz puan artış bekleniyor) takip edilecek.

Hiç yorum yok: