16 Aralık 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz hafta ABD’de Kongre üyelerinin bütçe çerçevesi üzerinde anlaşma sağlaması ardından dün Temsilciler Meclisindeki oylamada bütçe çerçevesinin kabul edilmesi,  FED’in 17-18 Aralık toplantısı öncesinde varlık alımlarında kesintiye başlayacağına yönelik beklentilere destek olduğu söylenebilr.  Bütçe çerçevesinin temsilciler meclisi ardınan bu hafta Senatoda oylanması bekleniyor., FED’in 17-18 Aralık toplantısında varlık alım porgramında kesintiye (“tapering”) başlama olasılığını gözardı etmemek gerektiğini düşünüyoruz. FED’in bu toplantıda olası bir kesinti durumunda kesintinin derecesi ve/veya önümüzdeki döneme ilişkin bir yol haritası çizip çizmeyeceğine yönelik detaylar (özellikle de düşük faiz politikasından çıkışa yönelik detaylar) özellikle de gelişmekte olan piyasalar gibi riskli varlıklar açısından oldukça önemli olabilir. Fed’in Aralık veya Ocak’ta varlık alım porgramında kesintiye başlaması ama bunu faizlerin uzun süre düşük kalacağı (yeni enflasyon ve işsizlik oranı eşikleri vererek) vurgusu ile yapması olasılığı bizce yüzde ellinin üstünde.

Varlık alım porgramında kesintiye başlanmasında Mart ayına yönelik beklentiler ağırlığını korusa da, tarım dışı istihdam rakamı sonrasındaki son anketlere göre Mart ayına yönelik beklentilerin azaldığını,  Aralık ayı beklentilerinin ise yükseldiğini belirtmekte fayda var.  Ayrıca WSJ yazarı Hilsenrath’ın FED’in FOMC toplantısında varlık alım programında çıkışı görüşebileceğine ilişkin yorumları da dikkat çekiciydi. 
FED öncesinde geçtiğimiz hafta bütçe çerçevesi üzerinde anlaşma sağlanması  ve ayrıca perakende satışlar verisinin de desteğiyle ABD 10 yıllık faizlerinin yükseldiğini ve dolar endeksinin güçlendiğini görmüştük. Dolayısıyla da gelişmeke olan ülke piyasalarının baskı altında kaldığını gördük. Geçtiğimiz hafta özellikle yüksek enflasyon rakamı ile birlikte faiz artırımı beklentilerinin yoğunlaştığı Hindistan para birimindeki kayıplar dikkat çekmişti.
Bu sabaha bakacak olursak FED öncesinde Japonya Borsasında %1.6 düşüş var. Çin'de HSBC imalat PMI verisinin Aralık ayında son üç ayın en düşük seviyesine geriledi.  Çin %1.2 ekside şu saatlerde. Bu sabah gelişmekte olan Asya piyasaları genelinde baskı hakim. Bugün euro bölgesinde öncü PMI verileri açıklanıyor. ABD’de Empire State İmalat Endeksi  (beklenti: 5.00 önceki: -2.21) ve Sanayi Üretimi rakamları takip eidlecek. (beklenti: %0.6 önceki: %-0.1)
Büyük resimde volatilitelerin düşük seviyelerden yükselmeye başlamış olması ve bazı küresel benchmark sayılabilecek endekslerin rekor seviyelerde kalmaya devam etmesi nedeniyle hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda özellikle gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz.
Yurtiçine baktığımızda geçtiğimiz hafta TCMB Başkanı Başçı’nın Gaziantep’te yaptığı konuşma haftanın en önemli gelişmelerinden biriydi ancak Başçı’nın açıklamalarında önemli bir ifade/değişiklik yoktu. Başçı faiz artırımlarınına ihtiyaç olmadığını vurgulamaya devam etti. Aylık reponun durdurulduğu Kasım toplantısı ardından, açıklamalara göre bir haftalık repo faizi ile yapılan fonlamanın TL zorunlu karşılık yükümlülükleri ile ilişkilendirilmesine yönelik detayların ise 24 Aralık’taki basın toplantısında açıklanacağını not edelim.
Yurtiçinde bu hafta FED öncesi Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın daha önceki açıklamalarında da vurguladığı 17 Aralık PPK toplantısı odak noktasında olacak. TL’deki seyir dolayısıyla da Merkez Bankasının politika uygulamaları en önemli konu olmaya devam ediyor . Merkez Bankasının Kasım toplantısındaki şahince tonlamasına rağmen, diğer gelişmekte olan ülkelere paralel FED’in çıkış stratejisine yönelik gelişmelerin ön planda kalmaya devam ettiğini ve gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki baskının, TL’yi de olumsuz etkilediğini görüyoruz. 

Hiç yorum yok: