29 Kasım 2013 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 29 Kasım 2013

Dün, ilk seansta sakin seyreden BIST100 endeksi, ikinci seansta gelen satışlarla gerileyerek günü %0.42 düşüşle 74,580 puandan kapattı. BIST30 endeksi ise dünü %0.43 düşüşle 91,031 puandan kapattı. Sanayi endeksi (xusin) %0.50, bankacılık endeksi (xbank) ise %0.06 düşüş gösterdi. Dünün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, EKGYO ve HALKB oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, komşu ülkelerden gelen olumlu haberlerin devam etmesi halinde  Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi yatırımlarının sürat kazanabileceğini belirtti. Bunun yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında dün yapılan Kamu Danışma Kurulu toplantısından, memur için yeni bir torba yasa hazırlanması kararı çıktığını görüyoruz. Son olarak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’de bundan sonra, devlete yük olan kamu bankacılığının tam tersine Hazine'ye kaynak aktaran kamu bankacılığı sisteminin ön planda olacağını belirtti.


Şirket haberlerine baktığımızda, 5 yıl once Finansbank’ı satın alan National Bank of Greece, 2012 yılında 2 milyar 450 milyon euro zarar etmiş olmasına ragmen, bu yıl kâr edilmesinde Finansbank'ın önemli rol oynadığını açıkladı.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, yüksek enerji maliyetinin enflasyon baskılarını artırmasıyla, Japonya'da fiyat göstergesinin 15 yılın en büyük artışını kaydettiğini görüyoruz. Bunun yanında, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney'nin konut sektörü uyarıları, parasal genişleme döneminin tahminlerden önce sonlanabileceğinin sinyalini verdi. Ayrıca, Almanya'da enflasyon beklentileri, Saksonya ve Hesse'de tüketici fiyatlarının artmasıyla, 18 ayın en düşük seviyelerinden yükselerek, AMB'nin daha fazla teşvik verme ihtimalini düşürdü.  Son olarak ise, HSBC Holdings Plc baş ekonomisti King, Fed'in, yatırımcıları faizleri düşük tutmaya devam edeceği konusunda ikna etmeye odaklanacağını belirtti.

Hiç yorum yok: