25 Kasım 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 25 Kasım 2013

Geçtiğimiz haftanın son gününe yükselişle başlayan BİST100 endeksi özellikle gün sonuna doğru gelen alımlarla haftayı %1.28 artıda 75.638 puandan sonlandırdı. BİST30 endeksi ise günü %1.32 artarak 92.438 puanla sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %1.25, bankacılık endeksi (xbank) %1.42 yükseliş gösterdi. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve EKGYO oldu. Haftalık bazda Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerinin ortalama %1.84 yükseldiğini de ekleyelim.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, yeni teşvik sisteminin yürürlüğe girdiği tarihten Ekim ayı sonuna kadar 16 ayda istihdamın 239 bin 738 kişi olduğunu bildirdiğini görüyoruz. Bunun yanında, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, devletin ekonomik alanda ana oyunculardan olmasının olumlu sonuçlar doğurmayacağını söyledi. Babacan ayrıca, özelleştirmenin bir ülkedeki verimi artırmanın en önde gelen yolu olduğunu kaydetti.


Şirket haberlerine baktığımızda, 390 bin çalışanı bulunan 33 üyeli Avrupa Hava Yolları Birliği'nin kaptanı olarak, THY Genel Müdürü Temel Kotil’in seçildiğini görüyoruz. Bunun yanında, Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, maliyetleri aşağıya çekerek bilet fiyatlarını düşürmeye çalıştıklarını açıkladı. Son olarak ise, döviz borcu olan şirketlerde yaşanan kur farkı zararlarının Borsa İstanbul'da işlem gören her 3 şirketten birinin 9 ay sonunda zarar etmesine yol açtığını belirtelim.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD Merkez Bankası’nın parasal genişleme programını azaltması halinde, faizleri düşük tutmak için tahvil almayı düşündüğü belirtildi. Bunun yanında, dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin, küçük kredi finansman şirketleri için sınırlamaları gevşettiğini açıkladı. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coeure, geçtiğimiz ay faizlerin %0.25'e indirilmesinde hedefin %0 enflasyon oranının üzerinde bir "güvenlik marjı" yaratmak olduğunu söyledi. Ayrıca, Almanya Maliye Bakanı Schaeuble’in, AMB'nin para politikalarının, yapısal reformlara yönelik çabaları azaltabileceğini söylediğini görüyoruz. Son olarak ise, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında, İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde anlaşma sağlandığını hatırlatalım.

Hiç yorum yok: