5 Kasım 2013 Salı

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz hafta FED’in yeterince güvercince sinyaller içermeyen son toplantısı ile birlikte piyasada oluşan FED’in varlık alım programında daha erken kesintiye başlayabileceği algısına, Chicago PMI ve ISM imalat gibi güçlü sinyaller veren makro verilerin de destek olması ile birlikte ABD tahvil faizlerinde artış ve dolar endeksinde güçlenme ve riskli varlıklarda satış baskısı yaşanmıştı. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamını bekleyen piyasalar haftaya artıda başladı. S&P 500 endeksi  son satış baskısı ardından dün günü %0.4 artıda kapatırken, görece olarak zayıf performans gösteren Russell 2000 endeksindeki dünkü toparlanma dikkat çekiyor. Gelişmekte olan piyasalar tarafında ise MSCI GOP endeksi dün dolar bazında %0.08 ekside günü tamamlarken, MSCI Türkiye endeksi %0.41 geriledi. 
 
Geçtiğimiz hafta %2.62’lerin üzerini gören ABD 10 yıllık tahvil faizleri tarım dışı istihdam rakamı öncesinde 2.60’larda seyrediyor. İsithdam verisi öncesinde  FED Başkanlarından gelen açıklamalar da izleniyorken, merkezi kanattaki yorumları ile bilinen St. Louis FED Başkanı Bullard’ın (2013 oy hakkı var, 2014’de yok) istihdamın yükselmesi halinde varlık alım programında kesintiye gidilebileceğine ve Aralık ayının hala olasılıklar arasında olduğuna vurgu yapan şahince sayılabilinecek ifadelerin yer aldığı açıklamaları da dikkat çekiyor.

 
FED politikaları açısından önümüzdeki günlerin en önemli verisi 8 Kasım’da açıklanacak ABD tarım dışı istihdam rakamı (beklenti:125.000 önceki:148.000) olacak. Zayıf ADP rakamı sonrasında beklentilerdeki aşağı revizyonu not edelim.  FED’in son toplantısı ardından piyasada oluşan varlık alım programında daha erken kesintiye başlayabileceği algısına paralel; ki piyasada oluşan genel beklenti 2014 yılı Mart ayına işaret ediyordu;  tarım dışı istihdam rakamının güçlü sinyaller vermesi  bu beklentilere destek olabilir.  Ancak hükümetin kapalı kalması nedeni ile Ekim ayı istihdam rakamlarının güvenilirliğine ve beklentilere yönelik soru işaretlerini belirtmekte fayda var.
 
Bu sabaha bakacak olursak ISM Hizmet öncesinde Asya Borsalarında karışı görünüm hakim. Güne satış baskısı ile başlayan Japonya borsası yatayda. Gelişmekte olan piyasalar tarafında  21 Ekim sonrası likidte endişeleri ile satış baskısı altında kalan Çin Borsasında toparlanma etkili. Çin Borsası şu saatlerde %0.3 artıda. Diğer taraftan Güney Kore, Tayvan ve Hindistan borsalarındaki kar satışları ise dikkat çekiyor. Tarım dışı istihdam öncesi bugün açıklanacak ISM Hizmet endeksi oldukça önemli olacak. Geçtiğimiz hafta açıklanan ISM imalat ardından hizmet tarafında da güçlü sinyaller verebilecek rakamlar yukarıda da bahsettiğimiz daha erken kesinti beklentilerine destek olabilir. Diğer taraftan bugün güvercin kanata daha yakın görüşleri ile tanınan San Francisco FED Başkanı Williams (oy hakkı yok) ve şahince yorumları ile bilinen Richmond FED Başkanı Lacker’ın (oy hakkı yok) açıklamaları takip edilecek.
 
Ayrıca bu hafta Çin’de açıklanacak makro veriler  ve  Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz toplantısı da piyasalar açısından önemli. Geçtiğimiz hafta zayıf enflasyon rakamları ardından ECB’nin bu toplantıda oldukça güvercince yönde mesajlar verebileceği bekleniyor ki politika faizinde 25 baz puanlık indirim beklentiler arasında. Diğer taraftan 14 Kasım’da Senato bankacılık komitesinde FED Başkanı adayı Yellen ile ilgili oylamayı not edelim. 
 
Dün yurtiçinde piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen enflasyon rakamları ön plandaydı. Cuma günü açıklanan ve yüksek gelen İTO rakamları sonrası beklentilerde yukarı revizyon olmuştu.  Ekim ayında TÜFE aylık 1.80%, yıllık 7.71% artışa işaret etti. Manşet TÜFE için piyasa beklentisi %1.3 seviyesindeydi. Merkez Bankasının para politikası uygulamaları açısından önem verdiği özel kapsamlı TÜFE göstergelerine baktığımızda, dokuz taneden yedisinin (A ve B hariç) yıllık bazda artması ön plandaydı. 
 
Diğer taraftan hatırlatmak gerekirse Eylül ayında cari açık ve bütçe problemleri gibi bazı yapısal sorunlara paralel Moody’s tarafından notu düşürülen Ukrayna’nın, geçtiğimiz hafta S&P de kredi notunu B’den B-‘ye indirdi. Ukrayna’daki gelişmelerin, başka piyasaları da etkileme potansiyeli nedeniyle takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Hiç yorum yok: