18 Kasım 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz hafta FED Başkan adayı Yellen’ın Senato konuşmasının soru-cevap kısmında da güvercince sinyaller vermesi; örneğin bir varlık balonu olmadığına yönelik  vurguları;  ABD piyasalarındaki ralliye destek oldu. S&P 500 Yellen açıklamaları ardından %1.72 yükselirken haftayı 1798 ile rekor seviyeden tamamladı.  ABD 10 yıllıkları 2.70’lere doğru geri çekildi.  Gelişmekte olan piyasalarda ise tarım dışı istihdam verisi sonrasında yaşanan negatif ayrışma ardından “Yellen” açıklamaları ile birlikte tepki yükselişleri gördük. MSCI GOP endeksi Yellen konuşması ardından dolar bazında %1.38, MSCI Türkiye ise %4.73 yükseldi.  Bu sabaha bakacak olursak Japonya Borsası 8 Kasım sonrasındaki sert yükselişler ardından yatayda. Gelişmekte olan Asya piyasalarında ise tepki yükselişlerinin devam ettiğini görüyoruz. Çin %2 artıda.
S&P 500 gibi bazı benchmark endeksler rekor seviyelerinde bulunurken, bazı varlık volatilite göstergelerinin düşük seviyelerini korumasına paralel gelişmekte olan piyasalar gibi riskli varlıklara yönelik daha nötr olan duruşumuzu koruyoruz. Bununla birlikte kısa vadede “Yellen” açıklamalarının riskli varlıklar üzerindeki pozitif etkisini görmeye devam edebileceğimizi düşünüyoruz.

Bu doğrultuda da önümüzdeki günlerde FED’in para politikasına yönelik gelişmeler piyasalarda en önemli konulardan biri olmaya devam edecek. 20 Kasım FED toplantı tutanakları, FED’in 18 Aralık toplantısı ve öncesinde 6 Aralıkta açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı (Ekim ayındaki güçlü rakam ve önceki aylara yapılan yukarı revizyonlarla son üç aylık ortalama 202.000 seviyesinde önemli eşik olarak vurgulanan 200.000’inin üzerinde seyrediyor) piyasalar açısından oldukça önemli olacak.
Buna paralel haftalık işsizlik maaşı başvurularının, her ne kadar yüksek oynaklık gösteren bir veri olsa da tarım dışı istihdam rakamına yönelik öncü gösterge olarak izlenmesi nedeniyle Kasım ayına yönelik vereceği sinyaller önemli olabilir. Kasım ayında işsizlik maaşı başvuruları rakamlarında dört haftalık ortalamada gerileme sinyalinin devamı yani 6 Aralıkta açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı öncesinde haftalık rakamların istihdamdaki iyileşmeyi destekleyip desteklemediğini izliyor olacağız. Bu doğrultuda da geçen hafta açıklanan 9 Kasım rakamlarnın 339.000 seviyesinde beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini (beklenti: 330.000) belirtelim. Ancak dört haftalık ortalamadaki gerilemenin devamı önemliydi. Veride 320.000’lere doğru geri çekilme 6 Aralık datası için pozitif sinyal anlamına gelebilir.
 Geçen hafta ABD’de açıklanan diğer veriler Empire State İmalat ve Sanayi Üretimi rakamlarının ise beklentilerin altında  kaldığını gördük. ISM imalat için öncü gösterge olarak izlenen bölgesel imalat endeksi Empire State Kasım ayında +1.52’den -2.21’e geriledi. (beklenti:+5 ) Endeks detaylarında yeni siparişler de negatif bölgeye geçerken istihdam endeksi ise +3.6’dan 0’a gerileyerek genişleme sinyali vermedi. Ancak önümüzdeki atı aya yönelik beklentileri içeren endeks pozitif bölgede kalmaya devam etti.
 Diğer taraftan ECB’nin faiz indirim kararı ardından Japonya Merkez Bankasından gelebilecek politika adımları, BOJ’un ek parasal genişleme adımları atıp atmayacağı buna paralel de Kasım ve Aralık ayı toplantılarının global piyasaların en önemli gündem maddelerinden biri olabileceğini belirtmekte fayda var. Bu hafta genelinde ise Euro bölgesinde Almanya IFO anketi, ve Kasım ayı öncü PMI endeksleri ön planda olabilir. ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, TÜFE, perakende satışlar ve FED toplantı tutanakları takip edilecek.
Yurtiçinde TL’deki seyir odak noktasında yer almaya devam ediyor. Dolayısıyla da Merkez Bankasının politika uygulamaları yurtiçindeki en önemli gelişme. Öngörülüğü arttıracağına yönelik vurguları dikkat çeken TCMB’nin  19 Kasım  PPK toplantısı piyasaların en önemli gündem maddesi. Ayrıca öncesinde  Hazine’nin bugün ve yarın düzenleyeceği ihalelere gelecek talep önemli. Hazine’nin 20 Kasım’da piyasaya 11.5 milyar TL ödemesi var ve piyasadan ihale yoluyla 9 milyar TL borçlanmayı planlıyor.
Hatırlanacağı üzere TCMB Başkanı Başçı’nın nispeten şahince sayılabilecek son açıklamalarına rağmen beklenenden yüksek gelen Ekim ayı enflasyon rakamları ile birlikte FED politkalarına yönelik beklentiler TL’de değer kayıplarına neden olmuştu. Bu doğrultuda da geçen hafta Cuma günü açıklanan Merkez Bankası Kasım ayı beklenti anketinde enflasyon beklentilerindeki bozulmanın devam ettiğini not ediyoruz.  2013 yılı sonu TÜFE beklentisi %7.71’e (önceki:%7.39), 12 aylık beklentiler ise %6.74’e (önceki:%6.61) yükseldi. 

Hiç yorum yok: