12 Kasım 2013 Salı

Piyasalara Bakış

Cuma günü beklenenin oldukça üzerinde gerçekleşerek sürpriz yapan ABD tarım dışı istihdam rakamı ardından bu hafta gözler  Perşembe günü FED Başkan adayı Yellen’in bankacılık komitesindeki konuşmasında olacak. Dün de ifade ettiğimiz gibi bu konuşmada Yellen’in tahmin edilenden daha az “güvercince” ifadeler kullanması olası. Ayrıca euro bölgesinde Perşembe günü açıklanacak büyüme rakamının zayıf enflasyon rakamları ardından vereceği sinyaller önemli.  Zayıf rakamlar geçen hafta ECB’nin 25 baz puanlık faiz indirimi ile birlikte eurodaki baskıya dolayısıyla da dolardaki güçlenme eğilimine destek olabilir.
Ayrıca önümüzdeki günlerde FED’in para politkası piyasaların odak noktasında yer almaya devam edecekken ECB’nin geçen haftaki faiz indirim kararı ardından Japonya Merkez Bankasından gelebilecek politika adımlarının da ön planda olabilecğini dşünüyoruz. Bu doğrultuda da BOJ’un ek parasal genişleme adımları atıp atmayacağı buna paralel de Kasım ve Aralık ayı toplantılarının global piyasalar açısından en önemli gündem maddelerinden biri olabileceğini belirtmekte fayda var

Cuma günü tarım dışı istihdam rakamı ile birlikte gelişmekte olan piyasaların gelişmiş piyasalardan negatif ayrıştığını görmüştük. Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kayıpları devam ederken dün özellikle Hindistan , Endonezya ve ayrıca Güney Kore para birimlerindeki değer kayıpları ön plandaydı. MSCI GOP endeksi dün günü dolar bazında %0.23 ekside, MSCI Türkiye ise %2.94 ekside günü tamamladı . İstisnai gün uygulanan dün TL’deki değer kaybının nispeten sınırlı kaldığını gördük.
Cuma günkü %1.34 sert yükseliş ardından S&P 500 endeksi haber akışının zayıf olduğu dün günü %0.07 artıda yatay seviyede tamamladı.  Dün ABD bono piyasaları tatil nedeni ile kapalıydı.  Bu sabah ise Japon Yenindeki zayıflamanın ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Japonya Borsası Yen’deki zayıflamanın da desteği ile %2.2 artıda. Çin tepki yükselişleri ile %0.7 civarı artıda. Hindistan para birimindeki devam  eden değer kaybı ise dikkat çekiyor.  Hindistan borsası şu saatlerde yatay.
Bugün yurtiçinde Hazine’nin 2014 vadeli tahvil ihalesi izlenecek. ABD’de tsi ile 10:00’da şahin kanatta yer alan yorumları ile bilinen Dallas FED Başkanı Fisher (2013’de oy hakkı yok, 2014’de var), 20:00’de ise güvercin kanattaki Kocherlakota (2013’de oy hakkı yok, 2014’de var ) ve Lockhart (oy hakkı yok) konuşmaları takip edilecek. Ayrıca bugün Chicago FED Aktivite Endeksi ve İngiltere TÜFE verileri açıklanıyor.
Haftanın geri kalanında ise ABD sanayi üretimi,  euro bölgesinde enflasyon, GSYİH ve sanayi üretimi, Japonya 3Ç büyüme rakamı  takip edilecek. Gelişmekte olan piyasalarda Hindistan enflasyon rakamı, Endonezya ve Güney Kore Merkez Bankaları toplantıları dikkat çekebilir. Yurtiçinde ise cari işlemler dengesi rakamı oldukça önemli olacak.
Yurtiçinde TCMB Başkanı Başçı’nın nispeten şahince sayılabilecek son açıklamalarına rağmen beklenenden yüksek gelen enflasyon rakamları ile birlikte yurtdışı kaynaklı gelişmeler TL’de değer kayıplarına neden oluyor. FED’in beklenenden daha erken kesintiye gidebileceğine dair güçlenen beklentiler ABD tahvil faizlerinde artışa dolayısıyla da gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kayıplarına neden oldu.  Bu doğrultuda da  yurtiçindeki en önemli gelişme Merkez Bankasının para polikası uygulamaları olmaya devam ediyor. Bu bağlamda Merkez Bankasının dün ardından bugün de istisnai gün uygulayacağını not edelim. Hatırlatmak gerekirse öngörülüğü arttıracağına yönelik vurguları dikkat çeken TCMB’nin  PPK toplantısı 19 Kasım’da.

Hiç yorum yok: